O aplicație gratuită a companiei Apple cu ajutorul căreia poate fi găsită mâncarea „nesigură“ din China a fost descărcată de la sfârșitul lunii mai de circa 200.000 de internauți din acestă țară, ei având astfel posibilitatea să identifice „felurile periculoase“ de alimente și locurile unde se găsesc acestea, relatează agenția EFE, care citează ediția de luni a publicației chineze South China Morning Post.
Ea arată mii de produse alimentare considerate nesigure, cu fotografii și evaluări ale riscului potețial implicat de consumul fiecăruia și a devenit în numai trei zile cea mai descărcată aplicație în China, fiind și preferata medicilor.
Creatorul ei, responsabil pentru produse Software și de Securitate pe internet la compania Kingsoft, dar care a dorit să rămână anonim, povestește în partea introductivă cât de frustrat s-a simțit atunci când fata sa l-a întrebat de ce nu mai poate să mănânce gelatină după ce mass-media din China a dezvăluit că în producerea acesteia se folosește „piele ca cea pentru pantofi“. El se declară uimit de faptul că acum „putem să aterizăm pe Lună, să creăm supercalculatoare și alte lucruri complicate, dar nu reușim să rezolvăm problema simplă a alimentației“, calificând China drept „o țară dezechilibrată“ și „iresponsabilă“ întrucât în ciuda numeroaselor scandaluri din sectorul alimentar „nici un om de afaceri nu a fost condamnat și nici un funcționar nu a fost nevoit să-și dea demisia“.
Publicația reamintește că nu este pentru prima dată când cineva încearcă să atragă atenția asupra produselor alimentare nocive comercializate în China. În anul 2011, un student la Universitatea din Shanghai a postat pe portalul www.zccw.com o listă cu peste 2.400 de cazuri de încălcare a regulilor de securitate alimentară.
În ultimii ani în China au existat numeroase cazuri când s-au înregistrat decese în urma consumării unor produse alimentare toxice, cel mai notoriu fiind cel din anul 2008, când zeci de firme din sectorul lactatelor au comercializat lapte contaminat cu melamină, 300.000 de copii fiind atunci intoxicați iar șase dintre ei și-au pierdut viața. În anul 2011, a fost identificată comercializarea pe piața neagră a așa-numitului „ulei de canal“, un ulei reciclat colectat din canalizare.
Guvernul de la Beijing a lansat recent o campanie națională pentru a contracara practicile nocive din producția și comercializarea de alimente și a anunțat că cei care vând ulei de canal ar putea fi condamnați la moarte. Cu toate acestea, scandalurile continuă, iar în luna aprilie au fost confiscate peste 3.200 de tone dintr-un nou tip de astfel de ulei, produs de data aceasta din grăsimea descompusă a animalelor și din organele lor interne.
Geo Ioanid