Home Life O planetă despre care se spune că este „sora” Terrei, descoperită de...

O planetă despre care se spune că este „sora” Terrei, descoperită de NASA

DISTRIBUIŢI

Potrivit AFP, este pentru prima dată când sonda americană Kepler, lansată în martie 2009 și echipată cu un telescop puternic, confirmă prezența unei planete care orbitează în jurul unei stele – alta decât Soarele – și ale cărei caracteristici sunt propice apariției vieții.
Această confirmare semnifică faptul că astronomii de la NASA au asistat cel puțin de trei ori la trecerea acestei exoplanete prin fața stelei ei. Ei nu sunt însă în măsură să afle dacă aceasta adăpostește deja forme de viață, ci doar să confirme faptul că acele condiții care sunt necesare pentru dezvoltarea vieții sunt întrunite pe planetă. Existența unei planete despre care se spune că este „sora“ Terrei, situată în afara sistemului nostru solar, a fost confirmată luni, de specialiștii de la NASA, care au precizat cu această ocazie că numărul planetelor potențial locui­bile descoperite până în prezent a ajuns astfel la trei. Astfel de planete se află la o distanță potrivită de steaua lor pentru a permite prezența apei în stare lichidă. în plus, temperaturile și atmos­ferele lor sunt propice apariției vieții și dezvol­tării acesteia.
„Suntem siguri că ea se află într-o zonă locuibilă“, a declarat Bill Borucki, expertul NASA pentru misiunea Kepler 22. Planeta, cu o masă de 2,4 ori mai mare decât cea a Terrei, se află la o distanță de circa 600 de ani lumină și efectuează o rotație completă în jurul stelei sale în 290 de zile. Oamenii de știință nu știu deocamdată dacă planeta este de natură telurică, gazoasă sau lichidă.
„Dacă are o suprafață telurică, temperatura de la suprafață trebuie să fie agreabilă „, a precizat Bill Borucki. Potrivit NASA, temperatura de la suprafața exoplanetei este de circa 22 de grade Celsius.
Centrul național de cercetări științifice (Cen­tre National de la Re­cherche Scientifique / CNRS) din Franța a anunțat, în premieră, în luna mai, că una dintre planetele care orbitează în jurul stele pitice Gliese 581 ar putea fi „locuibilă“, cu un climat propice prezenței apei în stare lichidă și a vieții. în luna august, astronomii el­vețieni au confirmat existența unei alte exoplanete, HD 85512b, situată la 36 de ani lumină de Terra. Planeta Gliese 581d se află la o distamță de 20 de ani lumină de Terra. Lansată în martie 2009, sonda Kepler are misiunea de a căuta pla­nete asemănătoare Terrei, care pot să adăpostească viața, observând peste 100.000 de stele asemănătoare Soarelui din sistemul nostru solar.
NASA a anunțat, la începutul anului 2010, că sonda americană a descoperit primele ei cinci exoplanete, însă acestea erau prea fierbinți pentru a adăposti forme de viață.
Kepler a descoperit și câteva „bizarerii“ cos­mi­ce, precum o stea care are pe orbită un mic corp ceresc a cărui temperatură este mai mare decât temperatura astrului.
Principalul instrument de la bordul sondei Kepler este un fotometru ce permite detectarea celor mai slabe schimbări luminoase care indică trecerea unei planete prin fața stelei ei. Misiunea sondei Kepler este de a scruta spațiul cosmic timp de trei ani și jumătate și peste 100.000 de stele asemănătoare Soarelui nostru, situate în constelațiile Lebedei și Lirei, în interiorul Căii Lactee. în aceeași zi în care s-a confirmat existența planetei Kepler 22, astronomii de la Universitatea din Puerto Rico au postat pe internet un clasament, în funcție de probabilitatea de a putea fi locuite, al celor 47 dintre cele aproape 700 de exoplanete descoperite, din 1995, de diverse echipe de astronomi. Kepler 22 nu figurează încă în acest clasament, însă HD 85512b și Gliese 581d sunt prezente și ocupă primele poziții.

Mediafax

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.