O planetă din lavă, cu o masă și o densitate asemănătoare cu cea a Pământului, a fost descoperită gravitând în jurul unei stele situate la 400 de ani-lumină distanță față de Terra.
Planeta, denumită Kepler 78b, este alcătuită în cea mai mare parte din roci și fier, compoziție foarte asemănătoare cu cea a Pământului, dar ceea ce i-a suprins pe astronomi a fost apropierea foarte mare de steaua-gazdă – aproximativ de 100 de ori mai mică decât distanța dintre Pământ și Soare, informează bbc.co.uk.
Conform teoriei celor două echipe de astronomi, care și-au publicat observațiile în revista Nature, se estimează că planeta are o rotație sincronă în jurul stelei-gazdă, ceea ce înseamnă că arată mereu aceeași emisferă în jurul corpului față de care se rotește.
Temperaturile de pe "emisfera diurnă" a planetei – adică emisfera care este expusă stelei-gazdă – are o temperatură între 2.000 și 8.000 de grade Celsius, care fac imposibilă apariția vreunei forme de viață.
"Cred că putem afirma cu certitudine că suprafața de pe «emisfera diurnă» este topită, a declarat Josh Winn, profesor asociat de fizică la Massachusetts Institute of Technology (MIT).
"Nimeni nu a calculat dacă «emisfera nocturnă» se va topi (nu cunoaștem temperatura emisferei nocturne), nici cât de departe stratul topit va pătrunde în interiorul planetei", a adăugat profesorul Josh Winn.
Această planetă geamănă a Pământului aparține unei clase noi de planete "cu perioadă de rotație ultrarapidă", identificate recent de telescopul spațial Kepler, în prezent nefuncțional. Toate aceste planete nou descoperite au o mișcare de revoluție sub 12 ore.
Dar conform teoriilor curente despre formarea noii planete, Kepler 78b nu s-ar fi putut forma atât de aproape de steaua-gazdă, nici nu ar fi avut cum să se deplaseze în apropierea acesteia.
"Kepler 78b va pieri în interiorul stelei foarte curând, din punct de vedere astronomic. Nu a avut cum să se formeze acolo deoarece o planetă nu se poate forma în jurul unei stele. Nu ar fi avut cum să se formeze la o distanță mai mare și să migreze spre interior, pentru că altfel ar fi migrat complet în interiorul stelei. Această planetă este o enigmă", afirmă Dimitar Sasselov, de la Centrul de Astrofizică Harvard-Smithsonian, unul dintre autorii articolului din revista Nature.
Rezultatele arată că planeta Kepler 78b este de 1,2 ori mai mare decât Pământul și de 1,7 ori mai grea. Din aceleași măsurători, astronomii au calculat că densitatea planetei este de 5,3 grame pe centimetru cub, foarte apropiată de densitatea Pământului, adică 5,5 grame pe centimetru cub, date ce confirmă structura stâncoasă a noii planete.
Kepler 78b este probabil un corp ceresc blestemat, deoarece, potrivit cercetătorilor, valurile gravitaționale atrăgând-o din ce în ce mai aproape de steaua-gazdă.
În cele din urmă, planeta va ajunge atât de aproape, încât gravitatea stelei va rupe planeta în bucăți, iar aceasta va dispărea în trei miliarde de ani.
Mediafax