Un extract din spanac, natural, are efecte promițătoare împotriva acceselor de foame, contribuind la prevenirea îngrășării, a precizat, luni, Universitatea Lund din Suedia într-un comunicat.
O specialistă în nutriție din Suedia, Charlotte Erlanson-Albertsson, căuta o modalitate de încetini digestia, pentru a atenua senzația de foame dintre mese.
"Dat fiind că (Charlotte Erlanson-Albertsson, n.r.) nu cerceta decât molecule sintetice, aceasta l-a întrebat pe soțul său, un cercetător specializat în fotosinteză, dacă există o moleculă naturală care poate induce sațietatea", se arată în comunicatul universității suedeze.
Acesta i-a recomandat să studieze tilacoidele, regăsite în membranele frunzelor verzi, "despre care se crede că încetinesc digerarea lipidelor" din stomac, motiv pentru care intestinul secretă mai departe hormonii sațietății.
Cercetătoarea a ales spanacul ca sursă de tilacoide.
"Consumul de spanac nu este, totuși, suficient. Frunzele trebuie zdrobite, filtrate și pasate, pentru eliberarea tilacoidelor din celulele plantei, deoarece corpul uman nu le poate separa direct din spanacul proaspăt", se explică în comunicat.
Cincisprezece persoane care au luat, în fiecare dimineață, pudră de spanac diluată în apă au afirmat că au rezistat mai bine tentațiilor din timpul dimineții sau după-amiezii, greu de suportat pentru oamenii care încearcă să își țină greutatea sub control.
Pentru aceste persoane a fost "mai ușor să respecte regula celor trei mese pe zi, spre deosebire de grupul de control, care a băut o soluție fără substanța activă", se precizează în comunicat. De asemenea, voluntarii prezentau un nivel mai mare de hormoni ai sațietății în sânge.
Substanța activă responsabilă pentru atenuarea senzației de foame trebuie însă pusă la punct, deoarece tilacoidele din spanac conțin "sute de asemenea substanțe" care ar putea avea acest efect, a subliniat cercetătoarea suedeză.
Mediafax