Home Life Oamenii de știință s-au inspirat din universul termitelor pentru a fabrica roboți-constructori

Oamenii de știință s-au inspirat din universul termitelor pentru a fabrica roboți-constructori

DISTRIBUIŢI

Oamenii de știință s-au inspirat din universul termitelor pentru a concepe și a fabrica roboți-constructori, capabili să funcționeze de o manieră autonomă și să realizeze construcții complexe.
La fel ca insectele în cauză, acești roboți pot să transporte cărămizi, să construiască scări, pe care le urcă pentru a adăuga unei structuri noi elemente de construcție. Ei ascultă de anumite instrucțiuni de bază, simple, pentru a executa un proiect de construcție, de o manieră independentă, la fel ca termitele, au explicat autorii acestui proiect de la Universitatea Harvard, care a fost prezentat jurnaliștilor, joi, cu ocazia conferinței anuale a American Association for the Advancement of Science (AAAS), organizată la Chicago, între 13 și 17 februarie.
Cele mai multe dintre proiectele umane de construcții sunt executate de personal calificat în cadrul unui plan și al unei organizații ierarhice, explică Justin Werfel, cercetător la Institutul Wyss de la Universitatea Harvard, unul dintre coordonatorii acestui proiect, prezentat în revista americană Science. "În mod normal, există un plan detaliat de executare a lucrărilor, iar muncitorii sunt supravegheați de către șefii de cartier care le spun ceea ce trebuie să facă", a adăugat Justin Werfel. "În coloniile de insecte sociale, regina nu transmite fiecărui membru instrucțiuni individuale. Fiecare termită nu știe ce fac celelalte și nici stadiul de avansare la care se află construcția noului mușuroi de termite", structuri care sunt totuși complexe, a adăugat el.
Termitele, ca și furnicile, acționează în grup, folosind o metodă de comunicare indirectă, denumită "stigmergie", potrivit căreia indivizii comunică între ei modificându-și mediul în care se află, explică autorii, un grup format din ingineri în informatică, electroniști și biologi.
Fiecare termită adună o mică sferă de noroi în jurul ei, în care încorporează feromoni, o substanță chimică detectabilă de celelalte insecte, pe care o lasă apoi pe pământ.
Întrucât celelalte termite sunt atrase de acei feromoni, ele depun mai des acele sfere de noroi în locurile în care celelalte termite le-au lăsat pe ale lor, formând astfel coridoare, arce și camere, sfârșind prin a realiza astfel structuri de pământ complexe, grație unei reguli simple și descentralizate. Termitierele din Namibia, de exemplu, pot ajunge până la înălțimi de 2,4 metri.
Cercetătorii americani au reușit să arate cu ajutorul roboților lor, denumiți "Termes", că sisteme colective de roboți pot și ei să construiască structuri complexe în trei dimensiuni, fără niciun control centralizat.
Acești roboți, echipați doar cu patru tipuri de senzori simpli, pot să realizeze astfel modele reduse de turnuri, castele, piramide, pornind de la cărămizi din plastic înzestrate cu senzori electronici, de o manieră automată.
În viitor, roboți similari ar putea, de exemplu, să construiască palisade cu saci de nisip pentru a proteja localitățile umane contra inundațiilor sau să execute construcții simple pe Marte, potrivit autorilor acestui proiect.
Aceleași instrucțiuni simple pot fi executate de un grup restrâns de roboți, dar și de un număr mare de roboți, fapt care arată capacitatea sistemului de a multiplica inteligența artificială. Sistemele actuale depind de un control central prin satelit care transmite instrucțiunile și care permite tuturor roboților să comunice în mod frecvent între ei.
O simplă defecțiune poate duce la paralizarea tuturor roboților, fapt care nu se poate produce în cazul sistemelor descentralizate inspirate din universul termitelor.

Mediafax

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.