Omul de Neanderthal a trăit mai aproape de Cercul Polar și a rezistat în timp mai multe milenii decât credeau oamenii de știință, potrivit datărilor efectuate de o echipă internațională de specialiști pe vestigiile descoperite în situl arheologic de la Byzovaia, din nordul Rusiei, informează AFP.
Această descoperire ar putea să pună sub semnul întrebării teoriile actuale, deja contestate, care sugerează faptul că oamenii de Neanderthal au dispărut din cauza inferiorității tehnologice a societăților în care trăiau și a incapacității lor de a se adapta la climatul extrem, potrivit unui studiu publicat în revista științifică americană „Science“.
Vestigii neanderthaliene descoperite în Rusia, în apropiere de Cercul Polar, datează din urmă cu circa 31.000 de ani, cu peste 6.000 de ani după data presupusei dispariții a acestui „verișor“ al omului modern.
„Această descoperire pune sub semnul întrebării ipoteza cel mai frecvent avansată, potrivit căreia Homo sapiens i-ar fi înlocuit complet pe neanderthalieni, în toată Europa, în urmă cu circa 37.000 de ani“, au explicat autorii studiului.
Cercetătorii francezi, norvegieni și ruși au descoperit peste 300 de unelte din piatră și schelete de animale – mamuți, urși negri și rinoceri lânoși – care prezentau urme de tranșare, cu ocazia mai multor săpături efectuate în situl Byzovaia din nordul munților Ural, pe malul drept al râului Petchora.
În afară de datarea cu izotopii de carbon, specialiștii au recurs la tehnica numită luminiscență stimulată optic, ce permite aflarea datei la care sedimentele au fost expuse la lumină pentru ultima oară.
Byzovaia a fost, poate, ultimul refugiu nordic al omului de Neanderthal înainte de extincție.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane