Home Life OSCAR: filmele favorite în funcție de numărul nominalizărilor

OSCAR: filmele favorite în funcție de numărul nominalizărilor

DISTRIBUIŢI

„Birdman”, al mexicanului Alejandro González Ińárritu și „The Grand Budapest Hotel”, al regizorului american Wes Anderson, sunt marile favorite pentru premiile Oscar, având în vedere numărul de nominalizări, câte 9 fiecare, primite din partea Academiei Americane de Film.

Pe locul al doilea se situează drama ”The Imitation Game”, al lui Morten Tyldum, cu 8 nominalizări, urmată de ”Boyhood”, în regia lui Richard Linklater, și ”American Sniper”, regizat de Clint Eastwood, ambele cu câte 6 nominalizări).

Câte cinci nominalizări au ”Foxcatcher”, ”Interstellar”, ”The Theory of Everything” și ”Whiplash”.

Pe locul al doilea se situează drama ”The Imitation Game”, al lui Morten Tyldum, cu 8 nominalizări, urmată de ”Boyhood”, în regia lui Richard Linklater, și ”American Sniper”, regizat de Clint Eastwood, ambele cu câte 6 nominalizări).

Câte cinci nominalizări au ”Foxcatcher”, ”Interstellar”, ”The Theory of Everything” și ”Whiplash”.
”Birdman” este creditat cu cele mai mari șanse pentru a obține Oscarul pentru ”Cel mai bun film al anului” și de un site specializat în pronosticuri referitoare la prețuitele statuete de aur, Goldderby. El este urmat, potrivit acestei surse, de ”Boyhood”, restul peliculelor nominalizate la această categorie situând-se mult în urmă, cu probabilitate sub 2 % de a câștiga.

”Birdman” prezintă, într-o notă de comedie neagră, povestea unui fost star de cinema, devenit celebru prin rolul omului pasăre, ”Birdman, care încearcă să redobândească gloria de odinioară jucând într-un spectacol de teatru de cu totul altă factură decât filmele care l-au propulsat în lumea vedetelor.

Această satiră a show-business-ului american a primit deja cea mai importantă distincție la gala celei de-a 26-a ediții a Premiilor Asociației Producătorilor Americani de Film (Producers Guild Awards—PGA) și este în topul preferințelor exprimate de multe personalități din lumea artelor. ”Birdman” are 9 nominalizări la Oscar, la categoriile:

Cel mai bun film
Cea mai bună regie (Alejandro Gonzalez Inarritu)
Cel mai bun actor în rol principal (Michael Keaton
Cel mai bun actor în rol secundar (Edward Norton)
Cea mai bună actriță în rol secundar (Enma Stone)
Cel mai bun scenariu original (Alejandro González Inárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris și Armando Bo)
Cea mai bună imagine (Emmanuel Lubezki)
Cel mai bun mixaj de sunet
Cel mai bun montaj de sunet

”Grand Hotel Budapest”, coproducție germano-britanică, este inspirat dintr-o scriere a lui Stefan Zweig și are în distribuție o lungă listă de nume celebre, unele cu apariții episodice în această peliculă. Descrie cu umor rafinat aventurile administratorului și ale unui ușier de la un celebru hotel.

Acțiunea se petrece într-o țară inexistentă, dar aluziile la realitățile din Europa centrală a perioadei interbelice sunt mai mult decât transparente. A câștigat mai multe premii, printre care cel al juriului Berlinalei din 2014, și a avut o bună primire din partea criticilor. La Oscarurile din 2015 a fost nominalizat la următoarele 9 categorii:

Cel mai bun film
Cea mai bună regie (Wes Anderson)
Cel mai bun scenariu original (Wes Anderson și Hugo Guinness)
Cea mai bună imagine (Robert Yeoman)
Cele mai bune costume
Cel mai bun machiaj/Cea mai bună coafură
Cel mai bun montaj
Cea mai bună coloană sonoră (Alexandre Desplat)
Cea mai bună regie artistică

”The Imitation Game” este un thriller istoric despre genialul matematician britanic Alan Turing, care a avut o contribuție esențială în spargerea codului Enigma, fapt care a contribuit la victoria Aliaților în cel de-al Doilea Război Mondial. Alan Turing a fost ulterior persecutat din cauza homosexualității lui. Filmul a fost bine primit atât de public, cât și de critici. ”The Imitation Game” intă în cursa pentru Oscaruri la 8 categorii:

Cel mai bun film
Cea mai bună regie (Morten Tyldum)
Cel mai bun actor în rol principal (Benedict Cumberbatch)
Cea mai bună actriță în rol secundar (Keira Knightley)
Cel mai bun scenariu adaptat (Graham Moore)
Cel mai bun montaj
Cea mai bună regie artistică
Cea mai bună coloană sonoră

”Boyhood” a fost realizat de-a lungul a 12 ani și urmărește transformările din viața unui adolescent american. Are deja la activ Globul de Aur pentru ”Cel mai bun film dramă” și a primit distincția similară de la premiile BAFTA, acordate de Academia Britanică de Film. Totodată, a fost unul dintre principalii câștigători ai celei de-a 20-a ediții a Critics Choice Movie Awards. ”Boyhood” are 6 nominalizări la Oscar, la categoriile:

Cel mai bun film
Cea mai bună regie (Richard Linklater)
Cel mai bun actor în rol secundar (Ethan Hawke)
Cea mai bună actriță în rol secundar (Patricia Arquette)
Cel mai bun scenariu original (Richard Linklater)
Cel mai bun montaj

”American Sniper” este inspirat din cazul real al celui mai eficient lunetist din istoria recentă a SUA, Chris Kyle, ucis la 38 de ani, nu în teatrele de operațiuni, ci în propria țară, de un fost veteran de război pe care încerca să-l ajute, ca pe alți camarazi, să se reintegreze în viața civilă. Filmul a provocat o vie emoție în SUA, unde tocmai a început procesul legat de omorârea celui supranumit ”The Legend”, și a realizat deja încasări record. ”American Sniper” concurează la Oscar la 6 categorii:

Cel mai bun film
Cel mai bun actor în rol principal (Bradley Cooper)
Cel mai bun scenariu adaptat (Jason Hall)
Cel mai bun montaj
Cel mai bun montaj de sunet
Cel mai bun mixaj de sunet

”The Theory of Everything” este o relatare romantică a relației dintre celebrul fizician britanic Stephen Hawking și prima sa soție, marcată de boala extrem de gravă (Scleroză laterală amiotrofică), depistată la 21 de ani și care l-a imobilizat total pe genialul teoretician al originii universului. Pentru rolul din acest film, Eddie Redmayne a obținut deja Globul de Aur și premiul BAFTA, ambele pentru ”Cel mai bun actor”. La Oscaruri, ”The Theory of Everything” candidează la 5 categorii:

Cel mai bun film
Cel mai bun actor principal (Eddie Redmayne)
Cea mai bună actriță în rol principal (Felicity Jones)
Cel mai bun scenariu adaptat (Anthony McCarten)
Cea mai bună coloană sonoră

”Whiplash” vorbește despre relația tiranică a unui profesor de baterie și percuție cu un elev foarte talentat, pe care îl ajută să se afirme. Are deja trei premii BAFTA, iar la Oscar are 5 nominalizări, la categoriile:

Cel mai bun film
Cel mai bun actor în rol secundar (J.K. Simmons)
Cel mai bun scenariu adaptat (Damien Chazelle)
Cel mai bun montaj
Cel mai bun mixaj de sunet

”Foxcatcher” este o dramă care pornește de la cazul real al moștenitorului unei mari companii de produse chimice, Du Pont, care suferă de schizofrenie și își omoară cel mai bun prieten. Are 5 nominalizări la Oscar, la categoriile:
Cea mai bună regie (Bennett Miller)
Cel mai bun actor în rol principal (Steve Carell)
Cel mai bun actor în rol secundar (Mark Ruffalo)
Cel mai bun scenariu original (Dan Futterman și E. Max Frye)
Cel mai bun machiaj/Cea mai bună coafură

”Selma” este o dramă istorică referitoare la marșul pentru drepturile negrilor organizat în 1965, de la Selma la Montgomery (statul Alabama), sub conducerea lui Martin Luther King. Filmul are 2 nominalizări la Oscar, la categoriile:

Cel mai bun film
Cea mai bună melodie originală
Gala premiilor Oscar va avea loc la 22 februarie, la Teatrul Dolby din Hollywood, cu începere de la ora 00:00 GMT.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.