O pădure submarină de chiparoși veche de 50.000 de ani a fost descoperită recent în apropiere de regiunea de coastă a statului american Alabama.
Descoperirea a fost făcută de câțiva scafandri în urmă cu câțiva ani, însă aceștia au preferat să nu facă public acest fapt, pentru a evita degradarea zonei și chiar jefuirea pădurii, informează maxisciences.com.
Acea pădure virgină se află la o adâncime de aproximativ 20 de metri în largul coastelor statului american Alabama. Ben Raines, unul dintre acei scafandri, director al fundației non-profit Weeks Bay, care studiază flora din zona estuarelor americane, a decis de curând să informeze lumea întreagă în legătură cu existența acelei păduri subacvatice.
Potrivit declarațiilor sale, este vorba de o pădure de chiparoși de Louisiana (Taxodium distichum), aflați sub nivelul mării, la câțiva kilometri de Mobile, al treilea oraș ca mărime din statul Alabama. Pădurea se întinde pe o distanță de 800 de metri. Elementul care i-a surprins pe cercetătorii americani este gradul încă bun de conservare al unora dintre rădăcinile arborilor subacvatici. Pădurea este îngropată în prezent sub un strat de sedimente oceanice, însă, potrivit lui Ben Raines, chiparoșii din această formațiune vegetală, odată tăiați, prezintă încă sevă proaspătă.
Uraganul Katrina din 2005 este evenimentul care a permis descoperirea pădurii, în 2006, de un scafandru care remarcase o activitate considerabilă în acea zonă care atrăgea un număr mare de specii marine. Unul dintre prietenii lui i-a relatat acest fapt lui Ben Raines, fără a-i comunica însă locul exact în care se află pădurea subacvatică, temându-se ca informația să nu ajungă apoi în presa națională. Abia în 2012 Ben Raines a ajuns în acea zonă, pe care a descris-o pentru publicația LiveScience ca fiind "o lume feerică".
Ben Raines a făcut apel la mai mulți oameni de știință, printre care dendrologul Grant Harley și geografa Kristine Delong, care au realizat o serie de analize științifice în pădurea scufundată. Două eșantioane de chiparos au permis cercetătorilor să afle vârsta acelei păduri: aceasta datează de peste 50.000 de ani.
Inelele de creștere ale arborilor studiați de cercetători ar putea să ofere astfel o serie de informații utile despre climatul din Golful Mexic, în urmă cu mii de ani, într-o perioadă în care statul Wisconsin traversa o perioadă glaciară. Anumite tulpini ajung astăzi până la diametre de peste doi metri.
Zona reprezintă un ecosistem bogat, însă zilele pădurii subacvatice par a fi numărate. Într-adevăr, ansamblul este constituit dintr-un recif, în care numeroase specii de pești, plancton, anemone și crustacee "sapă" rădăcinile arborilor. Din această cauză, experții estimează că, peste zece ani, trunchiurile chiparoșilor ar putea prezenta atât de multe orificii, încât întreaga pădure ar putea să dispară.
Mediafax