Home Life Perseidele, splendoarea ploii de meteoriți

Perseidele, splendoarea ploii de meteoriți

DISTRIBUIŢI

Perseidele, unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an, care poate fi observat anul acesta între 17 iulie și 24 august, au avut punctul maxim de activitate luni seară, între orele 18.00 și 23.45 (ora României), potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".
Denumite după constelația din care par că vin, Perseidele sunt cunoscute pentru că sunt vizibile în perioada concediilor și a vacanțelor de vară, când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea. Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă cu o dimensiune sub un milimetru care arde în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracțiune de secundă se poate vedea acest fenomen, denumit de astronomi "meteor". Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește "meteoroid", iar pietroiul care cade pe Pământ se numește "meteorit". Toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează, iar praful cosmic prins în nucleul înghețat este eliberat în spațiu.
Orice roi de meteori are o anumită perioadă în care este activ și un moment de maxim, în care activitatea meteorilor este cea mai mare, potrivit Observatorului Astronomic. Pentru Perseide perioada de activitate este între 17 iulie și 24 august. În această perioadă se pot observa, pe lângă meteorii care nu aparțin unui curent (sporadici), și meteori care par că vin din constelația Perseus. Orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia și Perseu) este o "perseidă". Cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopții până dimineața, dintr-un loc cu cer curat, lipsit de lumini parazite, de exemplu, la țară sau la munte. Astfel, cei care vor observa din zonele cu cer curat pot vedea maximum 100 de meteori pe oră, în timp ce din oraș se vor vedea 10-20 de meteori pe oră.
Urmărind bolta cerească, persoanele pasionate vor vedea stelele și Calea Lactee. Uneori, o dâră luminoasă, ce va dura mai puțin de o secundă, se va vedea printre stele. În vechime, părea că una din stelele de pe cer a căzut, de aici venind numele de "stea căzătoare". Însă stelele nu au cum să cadă, de fapt s-a observat o particulă foarte mică, sub un milimetru diametru, care a intrat în atmosfera Pământului și la frecarea cu aerul a făcut ca acesta să emită lumină (ionizare). Perseidele nu pot fi comparate cu ploaia de stele. În timpul unei ploi de stele se pot observa câteva mii de meteori pe oră, acestea fiind foarte rare.

Irina Tracy

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.