„The Endless River”, primul album de studio al trupei britanice Pink Floyd după o pauză de 20 de ani, va fi lansat pe 10 noiembrie, au anunţat, luni, membrii legendarului grup rock, care au prezentat, de asemenea, coperta noului disc într-o fotografie publicată pe site-ul formaţiei.
Imaginea, care prezintă un bărbat într-o barcă, fotografiat din spate, în timp ce vâsleşte pe „un râu de nori”, a fost proiectată pe faţadele unor clădiri din zece oraşe din lume, inclusiv la Paris şi la Londra, potrivit unui comunicat emis de casa Parlophone. Conceptul acestei prezentări vizuale a fost opera lui Ahmed Emad Eldin, un artist digital egiptean în vârstă de 18 ani, a precizat acelaşi comunicat.
Pink Floyd a anunţat la începutul lunii iulie lansarea acestui nou album, pe care l-a descris în cuvintele următoare: „esenţial, un album de muzică instrumentală şi «ambientală», bazat pe sesiunile de înregistrări de la materialul discografic «Division Bell» în 1993/1994, cu David Gilmour, Nick Mason şi Richard Wright”. Acesta va fi primul album de studio al trupei britanice după „The Division Bell”, apărut în 1994.
„The Endless River” va include 18 titluri şi va fi disponibil inclusiv pe vinil. Albumul se încheie cu piesa „Louder Than Words”, un cântec ale cărui versuri sunt semnate de Polly Samson, soţia chitaristului trupei, David Gilmour.
Pink Flyod a marcat de curând împlinirea a 20 de ani de la lansarea legendarului „The Division Bell”, al 14-lea şi totodată ultimul album de studio al grupului, printr-un box set aniversar, care a ajuns în magazine pe 1 iulie.
Înfiinţat în 1965, de Roger Waters, Nick Mason, Richard Wright şi Syd Barrett, cărora li s-a adăugat David Gilmour, în 1967, grupul Pink Floyd a lansat 14 albume de studio şi s-a destrămat în 1996. Trupa Pink Floyd a devenit celebră graţie unui rock progresiv şi psihedelic, în anii 1960 şi 1970, şi a lansat o serie de materiale discografice intrate în legendă, precum „Dark Side Of The Moon” (1973), „Wish You Were Here”(1975), „Animals”(1977) şi „The Wall” (1979).
Relaţiile dintre membrii fondatori ai grupului au devenit tensionate în ultimii ani, însă aceştia au acceptat să se reîntâlnească şi să cânte din nou împreună pentru concert uriaş susţinut în Hyde Park din Londra în 2005, intitulat „Live 8”. Richard Wright, clăparul trupei, a murit în 2008, la vârsta de 65 de ani.
Numele formaţiei a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame din SUA în 1996 şi în Music Hall of Fame din Marea Britanie în 2005. Trupa a vândut peste 250 de milioane de albume în lumea întreagă.
Printre premiile obţinute de Pink Floyd se numără un Grammy pentru albumul „The Wall”, în 1980, un BAFTA pentru piesa „Another Brick in the Wall (Part 2)” din filmul „The Wall”, în 1982, şi un alt Grammy pentru „Marooned” în 1995. În 2008, regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei a acordat formaţiei Pink Floyd premiul Polar Music pentru contribuţia la dezvoltarea muzicii moderne. La ceremonie au participat Waters şi Mason.
Celebrul album „The Wall” al grupului britanic, având la bază personajul Pink, inspirat din viaţa şi experienţele lui Roger Waters, tratează teme complexe, precum izolarea şi alienarea, fiind puternic influenţat de filosofia pacifistă.