Parcările „pe avarii“ reprezintă ceva la ordinea zilei în orașele din România, chiar pe străzile cu câte o bandă pentru fiecare sens de mers. În loc să-i pedepsească pe șoferii mașinilor parcate ilegal, polițiștii îi amendează și le rețin permisele șoferilor care sunt nevoiți să le depășească.
O întâmplare filmată cu o cameră de bord în traficul din România, mai exact în Râmnicu Vâlcea, demonstrează cum aplicarea legii poate duce la situații ridicole.
Pentru a-și continua drumul, un șofer, a fost nevoit să depășească un autoturism taxi care staționa, cu avariile pornite, blocând întreg sensul de mers. Pe fază, un echipaj de poliție l-a tras pe dreapta pe conducătorul auto, care a fost amendat și s-a ales și cu permisul suspendat.
Șoferul a postat pe internet un filmuleț în care se observă incidentul, dar și discuția pe care acesta o are cu agentul de circulație.
„Ieri seara un echipaj de poliție care se deplasa pe contrasens m-a oprit pentru că am depășit un autovehicul pe linie continuă. Acel autovehicul era staționat, fiind doar o banda pe sens (pe sensul meu de mers) a trebuit să calc linia continuă cu autovehiculul meu el. Pe procesul verbal am scris: „mi se pare o mare nedreptate, autovehicolul fiind staționat, eu fiind nevoit să îl depășesc pe linia continuă. Am să contest în instanță procesul verbal. Ce credeți, dacă contest procesul verbal pot câștiga în instanță anularea amenzii și anularea reținerii permisului ?! Mie mi se pare o mare nedreptate", a spus șoferul amendat.
Incidentul din filmuleț s-a petrecut în Vâlcea, iar Florin Mitrea, șoferul care a realizat filmarea, a spus că intenționeze să acționeze poliția în instanță pentru a-și recupera permisul și pentru a-i fi anulată amenda. „Ce trebuia să fac oare în situația aia? Dacă m-aș fi oprit în spatele taxiului, probabil că aș fi primit amendă pentru oprire interzisă“.
În conținutul noii definiții a acestei manevre faptul că depășirea, nu se referă strict numai la trecerea înaintea unui vehicul ci și pe lângă un obstacol.
Articolul 45 din Noul Cod Rutier definește depășirea:
„Art.45. – (1) Depășirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe același sens de circulație, prin schimbarea direcției de mers și ieșirea de pe banda de circulație sau din șirul de vehicule în care s-a aflat inițial.
(2) Conducătorul vehiculului care se angajează în depășire trebuie să se asigure că vehiculul care circulă în fața sau în spatele lui nu a inițiat o asemenea manevră.
(3) Atunci când prin manevra de depășire se trece peste axa care separă sensurile de circulație, conducătorii de vehicule trebuie să se asigure că din sens opus nu se apropie un vehicul și că dispun de spațiu suficient pentru a reintra pe banda inițială, unde au obligația să revină după efectuarea manevrei de depășire.“
Depășirea își propune să realizeze trecerea înaintea unui vehicul sau obstacol aflate pe același sens de circulație.
Un vehicul în mișcare se poate transforma în obstacol dacă este oprit în calea curentă, imobilizat independent de voința celui de la volan sau aflat în stare de oprire ori staționare voluntară. În cazul de față, mașina oprită pe carosabil poate fi considerată un obstacol în calea de rulare și implicit putea fi depășită. Depășirea se realizează prin modificarea direcției de mers și ieșirea de pe banda sau șirul de circulație.
Modificarea acestei direcții de mers are drept rezultat inclusiv ieșirea din banda inițială de circulație (banda poate fi materializată sau nu prin marcaj) sau a șirului de vehicule.
În mod normal, conducătorul auto e îndreptățit să-și ceară dreptatea în instanță.
Scopul principal a oamenilor legii e acela de prevenire a evenimentelor rutiere. Cum au prevenit ei situația de fapt?
Într-un alt caz se poate vedea cum un autovehicul depășește chiar un vehicul al poliției. De data aceasta șoferul a scăpat fără amendă.
Parmac Lucian