Home Life Premiere despre război și gastronomie, la Festivalul de Film Istoric de la...

Premiere despre război și gastronomie, la Festivalul de Film Istoric de la Râșnov 2010

DISTRIBUIŢI

Filmul „Ziua fiarei“, în regia lui Mikhail Konovalchuck, despre cel de-al Doilea Război Mondial, și documentarul „Cooking History“, despre zece rețete culinare din timpul a șase războaie, se numără printre premierele Festivalului de Film Istoric de la Râșnov, desfășurat între 6 și 15 august. După ce a debutat anul trecut, Festivalul de Film Istoric de la Râșnov prezintă prima sa ediție internațională, cu premiere, producții noi, dar și coproducția româno-italiană „Odessa în flăcări“, din 1942.
Rolul principal al peliculei, care spune o poveste controversată din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, este interpretat de Maria Cebotari, actriță și soprană de origine română. Filmul a fost difuzat în România în 1943, iar readucerea sa în cadrul festivalului de la Râșnov marchează centenarul nașterii Mariei Cebotari, alături de proiecția documentarului „Aria“, în regia lui Vlad Druck.
Totodată, festivalul prezintă, în premieră pentru publicul român, filmul „Ziua fiarei“, în regia lui Mikhail Konovalchuck, o poveste care aduce în centrul atenției tot cel de-al Doilea Război Mondial, cu personaje și atmosferă ce se construiesc într-un mod dinamic, inedit, emoționant, fără a se recurge deloc la dialog.
De asemenea, publicul din România va putea viziona în premieră documentarul „Cooking History“, un film despre 10 rețete culinare din timpul a șase războaie. Înainte de proiecția filmului, în grădina Cetății Râșnov, într-o popotă improvizată în stilul celui de-al Doilea Război Mondial se va găti ca la cazarmă pentru spectatori.
Ediția de anul acesta a Festivalului de Film Istoric de la Râșnov marchează 135 de ani de la nașterea Reginei Maria a României, 65 de ani de la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial și 100 de ani de la începerea relațiilor diplomatice între România și Marele Ducat de Luxemburg, transmit organizatorii.
Alte producții ce vor fi prezentate la festival sunt: documentarul „Avocatul terorii/ L’Avocat de la terreur“, de Barbet Schroeder, „Dușmanul dușmanului meu/ Mon meilleur ennemi“, de Kevin Macdonald, „Băieții de pe Strada Soarelui/ The Sun Street Boys“, de György Szomjas, „Caporalul și alții/ Corporal and Others“, de Márton Keleti, „Cititorul/ The Reader“, de Stephen Daldry, și „The Dark and Silent Ones“, producție poloneză în regia lui Pawel Kedzierski.
Din selecția festivalului vor face parte și filme ale unor regizori precum Cristian Mungiu, Radu Gabrea, Alejandro Amenabar și Pavel Lunghin.
Festivalul de Film Istoric de la Râșnov înseamnă peste 50 de filme documentare și de ficțiune într-un maraton cinematografic de peste 80 de ore, în care organizatorii vor căuta să convingă publicul că „și filmele fac istorie“. Festivalul se va desfășura în cetatea și cinematograful din Râșnov, unde vor veni regizori și producători care vor prezenta producțiile, poveștile și legendele din spatele fiecărui scenariu. Festivalul de Film Istoric de la Râșnov este parte a proiectului de promovare a potențialului turistic al orașului, proiect implementat de Consiliul Local Râșnov, în parteneriat cu Asociația Rosenau Turism. Proiectul a fost selectat în cadrul Programului Operațional Regional și cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.