O companie americană a realizat prima armă de foc tipărită 3D, un pistol bazat pe modelul 1911, folosind 30 de componente metalice, sinterizate laser.
O companie din Texas, Statele Unite, a realizat și a testat prima armă de foc tipărită 3D, realizată din metal. Pistolul, bazat pe modelul clasic 1911, a fost realizat prin sinterizarea laser a 30 de piese din oțel inoxidabil, fibră de carbon și inconel, un aliaj de nichel, crom și fier, anunță dailymail.co.uk.
Creatorii armei spun că "funcționează superb" și că rezistă fără probleme după ce a tras 50 de cartușe. Compania spune că sinterizarea laser are o precizie foarte mare și că piesele tipărite 3D au mai multe detalii și sunt mai puțin poroase decât cele realizate în mod convențional. Kent Firestone, vicepreședinte la Solid Concepts, firma producătoare, spune că "succesul producerii și a faptului că pistolul 1911 tipărit 3D funcționează, demonstrează viabilitatea procesului de imprimare în trei dimensiuni pentru aplicații comerciale." El îndeamnă populația să nu se sperie la gândul că, într-o zi, fiecare își va putea imprima arme de foc acasă. "Momentat, suntem singura firmă care are licența să producă arme în acest fel", spune el.
Procesul de sinterizare selectivă folosește un laser puternic care topește pulberi metalice, plastice sau ceramice și le dă forma dorită prin încălzire și presare. "Faptul că tipărirea 3D nu este suficient de precisă sau de puternică e o idee preconcepută, greșită. Ne luptăm să schimbăm această perspectivă ", spune Firestone. Compania plănuiește să producă piese pentru arme în continuare, folosind același proces. "Dacă un client are nevoie de o piesă unică, de comandă, suntem pregătiți să livrăm în 5 zile," adaugă el.
Compania insistă că nu a căutat să realizeze o versiune mai ieftină, sau mai ușor de fabricat a pistolului, ci vrea să demonstreze că tipărirea 3D e o soluție viabilă pentru aplicații comerciale. "Echipamentul necesar producerii unei arme ca aceasta costă în jur de 630.000 de euro. Țeava pistolului e supusă la presiuni de peste 1.400 kg/cm cub. Faptul că arma funcționează, că are precizia și fiabilitatea uneia fabricate convențional, demonstrează faptul că tipărirea 3D este suficient de dezvoltată pentru realizarea de prototipuri și chiar produse finite", concluzionează Firestone.
Mediafax