Home Life Primul asteroid cu inele a fost descoperit de astronomi

Primul asteroid cu inele a fost descoperit de astronomi

DISTRIBUIŢI

Primul asteroid cu inele a fost descoperit de astronomi, care credeau până acum că doar planeta Saturn și uriașele planete gazoase din sistemul solar erau prevăzute cu asemenea formațiuni, se arată într-un studiu publicat marți.
Asteroidul, cunoscut sub denumirea de Chariklo, se află la o distanță de peste un miliard de kilometri de Terra și se rotește în jurul Soarelui pe o orbită situată între Saturn și Uranus. Pe 3 iunie 2013, astronomii aflați în șapte localități diferite din Chile, Brazilia, Uruguay și Argentina observau asteroidul, care trecea prin fața unei stele, în speranța că lumina emisă de stea va oferi detalii despre forma și mărimea acestui corp ceresc. În timpul observației, astronomii au descoperit două inele dense în jurul asteroidului Chariklo.
Până atunci, se știa că doar planete uriașe precum Saturn, Jupiter, Uranus și Neptun sunt prevăzute cu asemenea formațiuni.
"Nu căutam un inel și nu credeam că asemenea corpuri cerești de mici dimensiuni pot avea inele", a declarat astronomul brazilian Felipe Braga-Ribas, de la Observatorul național din Rio de Janeiro, care a coordonat operațiunea. Inelele lui Chariklo au margini ondulate, o trăsătură provocată de efectele gravitaționale ale sateliților de mici dimensiuni, care gravitează în jurul acestuia.
"Cel mai probabil, Chariklo are cel puțin un mic satelit care așteaptă să fie descoperit", a spus Felipe Braga-Ribas. Inelul interior al lui Chariklo are o lățime de 6,9 kilometri, iar inelul exterior are o lățime de aproximativ 3 kilometri. Benzile sunt separate de un interval de 9 kilometri.
"A fost extraordinar să ne dăm seama că am reușit nu numai să detectăm un sistem de inele, ci să stabilim, de asemenea, că acesta constă din două inele distincte", a declarat într-un comunicat astronomul Uffe Grae Jorgensen, de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca.
Originea inelelor nu este cunoscută, dar oamenii de știință presupun că acestea s-au format după ce alt corp ceresc s-a ciocnit de Chariklo, formând un disc de particule de gheață în jurul asteroidului.
Rezultatele cercetării au fost publicate în cel mai recent număr al revistei Nature.

Mediafax

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.