Autoritățile din Sebeș fac demersuri pentru a aduce în țară rămășițele pământești ale lui Carl Filtsch, pianist și compozitor născut în orașul din Alba, însă decedat și înmormântat la Veneția, autoritățile declarând că acțiunea ar putea fi finalizată în toamna acestui an.
Primarul municipiului Sebeș, Liviu Mugurel Sârbu, a declarat corespondentului Mediafax că administrația locală face demersuri pentru a aduce la Sebeș rămășițele pământești ale compozitorului Carl Filtsch, care este înmormântat în cimitirul San Michele din Veneția.
Sârbu a spus că demersurile sunt foarte avansate, iar rămășițele compozitorului ar putea fi aduse în țară în toamnă și așezate într-un monument funerar care va fi realizat în curtea Bisericii Evanghelice din Sebeș.
Potrivit edilului, administrația locală a obținut aprobările necesare de la Biserica Evanghelică.
„Facem eforturi pentru a aduce în țară în acest an rămășițele pământești ale lui Carl Filtsch. Noi sperăm ca în toamnă să terminăm aceste demersuri. Carl Filtsch nu este numai o personalitate a Sebeșului, ci una de marcă a României“, a afirmat Sârbu.
Carl Filtsch s-a născut în 28 mai 1830 la Sebeș, fiind fiul pastorului evanghelic din oraș. Filtsch a început cursurile de pian de la vârsta de trei ani, iar la numai șapte ani a fost dus la Viena, unde a fost prezentat Curții Imperiale, ajungând coleg cu viitorul împărat Franz Joseph.
La 11 ani, Carl Filtsch a debutat în public înregistrând un succes răsunător, iar la 12 ani a ajuns elevul preferat al lui Frederic Chopin, la Paris, iar apoi al lui Frantz Liszt. La scurt timp, Carl Filtsch s-a îmbolnăvit de tuberculoză și medicii i-au prescris băi de mare în Veneția, localitate unde a și murit în 11 mai 1845.
El are opt compoziții proprii, din care unele au fost publicate pentru prima dată la Londra, în 1843. Specialiștii în istoria muzicii spun că el a compus și un concert pentru pian, care însă s-a pierdut în timp.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane