Criza economică mondială afectează căsătoriile și relațiile amoroase în toată lumea, însă viața sentimentală a americanilor pare să fie cea mai prejudiciată de recesiunea actuală, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat la nivel internațional, informează Reuters. Aproape 30% dintre americani susțin că recesiunea mondială le-a adus mult stres în viață și le-a afectat sau chiar ruinat căsătoriile/relațiile de cuplu, comparativ cu 23% dintre canadieni, 24% dintre francezi, respectiv 12% dintre germani, care au declarat același lucru. Americanii consideră, de asemenea, că trebuie să muncească zece ani în plus, înainte de a ieși la pensie, din cauza actualei crize economice. Europenii și canadienii au indicat o perioadă suplimentară petrecută în câmpul muncii mult mai mică.
„Beneficiul pe termen lung al acestei crize este faptul că oamenii învață să își reducă cheltuielile, să facă economii și să își creeze rezerve financiare pentru viitor. În mod evident, câteva dintre aceste tendințe globale trebuie să devină obișnuințe“, a declarat Arkadi Kuhlmann, președintele ING Direct USA, care a comandat acest sondaj.
Pachețelul cu mâncare
Europenii sunt cei mai preocupați de crearea unei rezerve financiare – 53% dintre austrieci și 43% dintre francezi fiind de părere că înființarea unei rezerve financiare reprezintă un țel important, comparativ cu doar 35% dintre americani, care sunt de această părere.
Acest sondaj online, realizat pe un eșantion de 1.052 de persoane adulte, s-a desfășurat în Canada, Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Spania și Australia și a demonstrat că americanii au și temeri legate de datoriile acumulate în contul cărților lor de credit.
Aproape jumătate dintre americani au mărturisit că evită să utilizeze cărțile de credit pentru a economisi bani, comparativ cu doar 11% dintre germani și 17% dintre italieni.
Prepararea meselor acasă și pachetele cu mâncare aduse la locul de muncă reprezintă alte modalități de economisire foarte populare printre americani și canadieni, spre deosebire de italieni, care au optat într-un procent mic (20%) pentru această metodă. Americanii și britanicii împărtășesc însă aceeași pasiune pentru automobile. Atunci când au fost rugați să numească ultimul lucru pe care ar fi dispuși să îl sacrifice pentru a face economie, 30% dintre americani și același procent dintre britanici au indicat automobilul personal, comparativ cu 14% dintre italieni și 18% dintre spanioli.