Home Life România la Cannes 2011 – din nou „Un Certain Regard” și un...

România la Cannes 2011 – din nou „Un Certain Regard” și un stand național mai mare

DISTRIBUIŢI

România este din nou prezentă la Festivalul de la Cannes (11-22 mai), în secțiunea „Un Certain Regard“, cu „Loverboy“ de Cătălin Mitulescu, respectând o așa-numită tradiție din ultimii ani; o noutate a acestui an este faptul că standul României a devenit mai încăpător și este amplasat în alt spațiu.
România este, de altfel, o țară „abonată“ la secțiunea „Un Certain Regard“ a celebrului festival. De la „Moartea domnului Lăzărescu“, de Cristi Puiu, la „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii“, de Cătălin Mitulescu, și „California Dreamin’ (nesfârșit)“, de Cristian Nemescu, filmele românești au fost răsfățatele acestei secțiuni.

„Loverboy“, cu  Ada Condeescu și George Piștereanu

Filmul „Loverboy“, care îi are în rolurile principale pe Ada Condeescu și George Piștereanu, spune povestea lui Luca, un tânăr de 20 de ani din Hârșova, care cucerește fete, le face să se îndrăgostească de el și le plasează mai departe unei rețele din Constanța. Pentru polițiștii de la combaterea crimei organizate, această tehnică de racolare se numește „metoda prin îndrăgostire“, iar cei ce o practică sunt numiți „loverboys“. Luca se plimbă cu scuterul prin câmpiile arse de soare, are grijă de bunicul său și agață fete prin satele sărace de lângă Dunăre. Viața lui se schimbă în momentul în care se îndrăgostește de Veli. Luca pare hotărât să renunțe la tot ceea ce făcea până acum pentru a rămâne cu ea. O plângere depusă împotriva lui de o fostă iubită și presiunea din partea șefului îl forțează să facă o alegere: să renunțe sau nu la Veli. În film mai joacă Bogdan Dumitrache, Clara Vodă, Coca Bloss, Ion Besoiu, Remus Mărgineanu și Alexandru Mititelu, alături de actori neprofesioniști.
Cătălin Mitulescu și-a făcut debutul regizoral în 2006, cu lungmetrajul „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii“, recompensat cu premiul „Un Certain Regard“ pentru cea mai bună interpretare feminină (Dorotheea Petre) la Festivalul de la Cannes din același an.

Radu Mihăileanu vine cu un film de 8,8 milioane de euro

O altă prezență de origine română la festivalul de pe Croazetă de anul acesta este Radu Mihăileanu, care se află pentru prima dată în competiția oficială, cu filmul „La Source Des Femmes“. Filmul nu are altă participare de origine română decât cea a regizorului, dar se anunță a fi un titlu de mare calibru în competiția exclusivistă de anul acesta.
Cel mai recent lungmetraj al lui Radu Mihăileanu, „La Source des Femmes“, are un buget de 8,8 milioane de dolari și este coprodus de EuropaCorp, compania lui Luc Besson, Elzevir Films și de regizorul român, potrivit „Variety“. Scenariul peliculei este scris de Radu Mihăileanu, împreună cu Alain-Michel Blanc, alături de care regizorul român a lucrat la filmul „Concertul“. Acțiunea filmului „La Source de Femmes“ se desfășoară într-un sat izolat, unde femeile își amenință bărbații că nu vor mai face sex cu ei dacă nu le aduc apă de la singura fântână din zonă, situată pe un deal îndepărtat.
Și scurtmetrajele românești vor fi prezente pe Croazetă anul acesta. Între 11 și 22 mai, la cea de-a 64-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes vor fi prezentate, în „Short Film Corner“, 17 scurtmetraje românești, dintre care opt sunt incluse în „Romanian Short Waves“, program tematic din cadrul „Short Film Corner“.
Cu scopul de a completa oferta de scurtmetraje și de a permite mai multor cineaști debutanți să participe la Festivalul de Film de la Cannes, „Short Film Corner“ a fost creat în 2004 pentru a le oferi posibilitatea producătorilor și regizorilor să-și prezinte filmele, să se întâlnească și să pună bazele unor viitoare colaborări. Proiect coordonat de producătorul Dan Burlac și organizat de către Asociația Culturală SECVENȚE, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Institutului Cultural Român din Paris, „Romanian Short Waves“ prezintă anul acesta următoarele scurtmetraje: „Strung Love“ de Victor Dragomir, „Draft 7“ de Luiza Pârvu, „Între prieteni“ de Ozana Nicolau, „Apele tac“ de Anca Miruna Lăzărescu, „Skin“ de Ivana Mladenovic, „15 iulie“ de Cristi Iftime, „Jaful“ de Dan Radu Mihai și „Adulter“ de Peter Kerek. Proiecția „Romanian Short Waves“ va avea loc la Palais des Festivals, Palais F, în data de 17 mai, începând cu ora 11.30.
În afara acestui program vor fi prezentate într-o proiecție specială filmele „Captivi de Crăciun“ de Iulia Rugină și „Lunch Break“ de Ciprian Alexandrescu. Participarea tinerilor realizatori români la conferințele și întâlnirile de la „Short Film Corner“ reprezintă un pas important în cariera acestora, filmele lor obținând o vizibilitate mare pe piața mondială de scurtmetraj, prin întâlnirea cu diferiți regizori, producători, distribuitori sau selecționeri ai festivalurilor internaționale.

Petrecere cu Taraful din Clejani

Anul acesta, România are un stand mai mare, amplasat într-o poziție care să asigure o expunere mai mare. Interiorul este de 25 de metri pătrați, la fel ca și până acum, dar terasa este de două ori mai mare, de 50 de metri pătrați. Bugetul total pentru amenajarea standului României a fost de peste 60.000 de euro. Pavilionul nr. 141, locul în care este standul României, se află în spatele Palais des Festival, între Plage des Palmes și standul Poloniei. Vizitatorii pavilionului pot găsi la stand a șaptea ediție a broșurii „Shooting Romania“ – cel mai important ghid pentru producătorii străini și pentru toți cei interesați de România ca potențială țară de filmare, dar și catalogul „Romanian Films“, cu informații despre filmele realizate în perioada 2008-2011.
Printre cei care vor fi prezenți la standul României se numără Daniel și Cătălin Mitulescu, Dan Burlac, Ada Solomon, Tudor Giurgiu, Mihai Chirilov.
Celebra petrecere a României va avea loc pe 19 mai, într-una dintre cele mai frumoase și râvnite locuri de pe Croazetă: terasa „Cherie Cheri“. Petrecerea este organizată în colaborare cu Celluloid Dreams, compania care se ocupă de vânzările internaționale ale filmului „Loverboy“. La eveniment va avea loc un concert susținut de Taraful din Clejani. De asemenea, pe 14 mai, la standul României va fi și o mică recepție pentru producătorii români și străini.

Ploaie de stele pe covorul roșu
Cu Robert de Niro în fruntea juriului competiției oficiale și o pleiadă de staruri anunțate pe Croazetă, cea de-a 64-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes se anunță mai spectaculoasă ca oricând, cu atât mai mult cu cât selecția din competiția oficială a fost foarte bine primită de critici. Potrivit AFP, Angelina Jolie și Brad Pitt, Johnny Depp, Sean Penn, Charlotte Gainsbourg, Charlotte Rampling, Penelope Cruz și Catherine Deneuve sunt așteptați, începând de miercuri, pe covorul roșu de la Cannes, fără a-i uita pe Umma Thurman și Jude Law, membri ai juriului care va anunța câștigătorii pe 22 mai.
„O zi ca la Cannes ar fi suficientă pentru festivalurile din lumea întreagă pentru a se considera că au fost reușite. Însă la noi starurile trebuie să fie prezente în fiecare zi și de mai multe ori pe zi“, a declarat Thierry Fremaux, delegatul general al festivalului.  Festivalul de la Cannes nu i-a uitat nici pe acei cineaști care sunt cenzurați și oprimați în țările lor. Un nou film al regizorului iranian Jafar Panahi, condamnat la șase ani de închisoare și căruia autoritățile i-au interzis să părăsească Iranul, va fi prezent în selecția oficială și va fi proiectat pe 20 mai. Filmul unui alt iranian, Mohammad Rasoulof, care a primit la rândul său o pedeapsă de șase ani de închisoare, va fi prezentat în secțiunea „Un Certain Regard“ și va rula pe 13 mai. Anul trecut, Jafar Panahi a fost puternic susținut de Festivalul de la Cannes, organizatorii păstrând pentru cineastul iranian un scaun liber printre membrii juriului.  Vremea capricioasă face parte și ea dintre surprizele festivalului de pe Croazetă.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.