Home Life S-a descoperit un posibil remediu pentru vitiligo

S-a descoperit un posibil remediu pentru vitiligo

DISTRIBUIŢI

Șoarecii suferind de vitiligo, o maladie caracterizată printr-o depigmentare completă a pielii în anumite zone de pe corp, au fost vindecați prin injectarea unei proteine mutante, oferind astfel o rază de speranță pentru milioanele de oameni care suferă de această boală.
 Cercetătorii americani au descoperit un prim tratament potențial eficient contra vitiligo, o boală autoimunitară a epidermei ale cărei cauze nu au fost în mod clar elucidate și împotriva căreia nu există până în prezent niciun tratament verificat, relatează lefigaro.fr. Vitiligo se caracterizează printr-o depig­mentare totală a pielii care conduce la formarea unor plăci albe, destul de dizgrațioase, în principal pe față, gât, mâini, picioare sau la nivelul articulațiilor. Absența melaminei, pigmentul responsabil cu bronzarea, face ca pielea din zonele afectate să nu mai fie deloc protejată împotriva razelor ultraviolete. Pentru a evita apariția unui cancer de piele, bolnavii sunt sfătuiți să evite în permanență soarele, în special pe timpul verii. La scară mondială, vitiligo, a cărui origine ar putea fi genetică (circa 10 gene sunt implicate) sau generată de un stres violent, afectează în medie 5 persoane dintr-o mie, indiferent de sex sau de culoarea pielii. În mod fals acuzat de anumite tabloide britanice că "și-a albit" pielea pentru a scăpa de culoarea neagră naturală a epidermei sale, cântărețul american Michael Jackson suferea încă din copilărie de vitiligo. Singurele puncte "pozitive" ale acestei boli: maladia nu este nici dureroasă, nici contagioasă. Într-un studiu publicat săptămâna trecută în revista Science Translational Medicine, cercetătorii de la Institutul de Oncologie afiliat Universității Loyola din Chicago au prezentat efectul spectaculos pe care l-a avut o proteină modificată genetic asupra șoarecilor atinși de vitiligo.
Denumită HSP70i, această proteină formată dintr-un lanț de 641 acizi aminați joacă un rol-cheie în declanșarea reacției autoimunitare care distruge melanocitele (celule producătoare de melanină) și declanșează vitiligo.
Medicii americani, coordonați de Caroline Le Pool, au injectat șoarecilor suferind de această boală o formă mutantă a proteinei HSP70i căreia i-au schimbat în prealabil un acid aminat.
Rezultatul a fost spectaculos: proteina mutantă a înlocuit proteina normală și a inversat reacția autoimunitară aflată la originea bolii vitiligo. Pielea presărată cu pete albe a șoarecilor a redevenit neagră. "Șoarecii par normali", a declarat Caroline Le Pool. În plus, testele realizate pe eșantioane de piele umană au arătat efecte similare. Desigur, de la șoareci la oameni este un pas destul de mare, însă autorii studiului caută deja o finanțare pentru proiectul lor și o autorizație pentru a putea să realizeze teste clinice pe pacienți umani, în timp ce Universitatea Loyola a depus deja actele pentru obținerea unui brevet. În prezent, cremele pe bază de steroizi și chirurgia (grefă autologă de piele sănătoasă) au o eficiență limitată, generând importante efecte secundare și sunt costisitoare, în special în ceea ce privește grefele. Punerea la punct a unui tratament pe termen lung, eficient și bine tolerat, ar reprezenta o mare ușurare pentru bolnavi. În Franța, o țară în care încidența bolii este mai mare decât media mondială – între 1% și 2% din populație – aproximativ 1 milion de persoane suferă de vitiligo.    

Mediafax

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.