Home Life S-au împlinit 40 de ani de la crearea primelor rețele de calculatoare

S-au împlinit 40 de ani de la crearea primelor rețele de calculatoare

DISTRIBUIŢI

Experți, antreprenori și personalități cunoscute pentru activitățile lor referitoare la online s-au reunit la Los Angeles pentru a sărbători cei 40 de ani ai Internetului, sub ochii lui Leonard Kleinrock, tatăl unei invenții care a schimbat lumea, informează AFP.
„În urmă cu 40 de ani, bebelușul Internet făcea primele mișcări“, a spus Kleinrock, în vârstă de 75 de ani. În 1969, el era coordonatorul echipei UCLA (Universitatea California din Los Angeles), care a fost prima ce a reușit să realizeze comunicarea în rețea între calculatoare.
Kleinrock a luat parte, începând de joi, la o conferință aniversară care a adus la un loc amintiri de la aceste debuturi ale Internetului, mai puțin cunoscute în dezbaterile privind viitorul acestei invenții.
„Nu este vorba numai de Internet, ci de întreaga noastră epocă“, a spus Ariana Huffington, fondatoarea blogului HuffingtonPost.
„Internetul este un element de democratizare, suntem toți egali“ în această rețea mondială, a subliniat, la rândul său, Kleinrock. „Nu ne putem retrage, nu putem să ne oprim, era Internetului a sosit“, a precizat el.
În urmă cu 40 de ani, nimeni nu și-ar fi imaginat că urmează să apară rețele de socializare precum Facebook, Twitter sau YouTube. „Internetul este prezent în toate aspectele vieții noastre“, a menționat Kleinrock, care a apreciat că „bebelușul“ lui este acum adolescent.
„Problema care se pune acum este când va ajunge la maturitate și dacă va depăși această criză“, a spus el, făcând referire la viruși, programe dăunătoare și alte escrocherii online. Kleinrock a descoperit cum să lege între ele calculatoarele grație convingerii sale că ele trebuie să poată comunica între marile centre de cercetare, printr-un sistem la fel de practic precum utilizarea telefonului.
Operatorul telefonic AT&T a instalat cabluri între calculatoare pentru un proiect la care participa, susținut financiar de un laborator militar de cercetare, și care s-a derulat sub numele ARPANET.
Pentru a ajunge să facă posibilă transmiterea datelor de la un computer la altul, informațiile au fost digitalizate în formă extrem de simplă și trimise la cerere, fără a se pierde timpul.
Pe 29 octombrie 1969, inginerii au început să tasteze „L-O-G“ pentru a se conecta la un calculator aflat la distanță. Sistemul a cedat însă după tastarea literei „O“. „Atunci primul mesaj a fost «lo», ca în expresia «lo and behold»“, veche expresie britanică ce înseamnă „iată“.
La a doua tentativă, echipa sa a reușit să facă datele digitalizate să treacă de la un calculator la altul. Până la sfârșitul acelui an, rețeaua era  din centrele a două alte universități. Finanțarea militară a fost furnizată de echipa ARPA a Departamentului american al Apărării, agenție formată în 1958.
Fundația națională americană de științe a integrat în rețea mai multe supercalculatoare la sfârșitul anilor 1980, deschizând comunitatea online unui număr mare de cercetători.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.