Șase astronauți, care au simulat timp de aproape un an și jumătate o călătorie spre Marte, închiși într-o replică a unei navete spațiale aflate într-un laborator din Moscova, au „revenit“ pe Terra vineri, potrivit imaginilor transmise de Agenția Spațială Europeană (ESA). Un inginer a deschis trapa principală a vehiculului, iar cei șase astronauți – francezul Romain Charles, italianul de origine columbiană Diego Urbina, rușii Sukhrob Kamolov, Alexandre Smolevski și Alexei Sitev și chinezul Wang Yu – au ieșit din nava spațială, potrivit imaginilor transmise în direct pe site-ul ESA.
Zâmbitori, cei șase membri ai echipajului, ce purtau costume de astronaut albastre având pe piept inscripția „Marte-500“, i-au salutat pe savanții care i-au întâmpinat.
„După un experiment de 520 de zile, ne-am îndeplinit în întregime misiunea. Toți membrii echipajului sunt într-o stare bună de sănătate. Suntem pregătiți pentru a fi supuși unor teste noi“, a declarat comandantul misiunii, Alexei Sitev. O femeie îmbrăcată în alb a oferit fiecărui astronaut participant la acest program științific câte un trandafir roșu.
Programul Marte-500 a debutat pe 3 iunie 2010, la Institutul de cercetări medicale și biologice (IBMP) din Moscova: șase voluntari, cu vârstele cuprinse între 26 de ani și 38 de ani, au trăit într-o izolare totală de restul lumii, în condiții foarte apropiate de cele prezente la bordul unei navete spațiale care ar putea zbura către Marte. Astronauții s-au împărțit în două grupuri în momentul în care capsula, compusă din cinci module, a simulat intrarea pe orbita planetei Marte, pe 2 februarie.
Trei astronauți s-au instalat în modulul de coborâre care „a ajuns pe planeta roșie“, iar ceilalți trei au rămas în modulul principal, ce are o lungime de 20 de metri și un diametru de 3,6 metri.
„Sosirea pe Marte“, ce a avut loc pe 7 februarie, în jurul orei 10.00 GMT, a fost transmisă pe un ecran uriaș la Centrul rus pentru controlul zborurilor spațiale (TSUP) din Moscova, unde au fost invitați numeroși savanți și jurnaliști. După simularea unei călătorii în spațiu de 250 de zile – timpul necesar pentru a ajunge de pe Terra pe Marte -, columbianul Diego Urbina, rusul Aleksandr Smolevski și chinezul Wang Yue au „coborât pentru prima oară pe planeta roșie“.
Au urmat alte două „ieșiri“, pe 18 februarie, respectiv 22 februarie. Timp de aproximativ o lună, astronauții au simulat o serie de activități științifice și viața de zi cu zi a unui echipaj pe Marte, într-un modul special construit pentru a imita scoarța marțiană, iar apoi s-au alăturat celorlalți trei membri ai echipajului – francezul Romain Charles și rușii Sukhrob Kamalov și Aleksei Sitev. Cei șase voluntari din acest proiect științific – trei ingineri, un medic, un chirurg și un fizician – au efectuat „toate sarcinile ca și cum ar fi o misiune reală“, a declarat Jennifer Ngo-Ahn, coordonatoarea proiectului Marte-500.
Mediafax