Home Life Schimbări în câmpul gravitațional terestru

Schimbări în câmpul gravitațional terestru

DISTRIBUIŢI

Cutremurul de magnitudine 9 care a zguduit Japonia în martie a fost a cincilea cel mai puternic în toată istoria înregistrată a lumii. Acesta a modificat distribuția masei Pămåntului, afectånd accelerația gravitațională din jurul epicentrului.
Orice corp care are masă are, deasemenea, un cåmp gravitațional care atrage obiectele apropiate. Forța acestui cåmp depinde de mărimea aceastei mase. Astfel, din moment ce masa Pămåntului nu este distribuită uniform, nici cåmpul gravitațional nu este același în toate locurile.
Cutremurul din martie a fost cel mai puternic din toată istoria înregistrată a Japoniei. Folosind cei mai noi sateliți de observație de tipul GRACE, cercetătorii au descoperit că seismul a redus cåmpul gravitațional cu o medie de 2 milionimi de gali prin subțierea crustei terestre. Pentru comparație, forța cåmpului gravitațional al planetei noastre este de 980 gali (galul este unitatea de măsură a accelerației – m/s2). îCel mai important este de observat dacă această modificare rămåne și după ce crusta se reașeazăî a declarat Koji Matsuoto, cercetător la Universitatea Hokkaido.
Nu este singurul cutremur care a determinat astfel de schimbări ale cåmpului gravitațional terestru. Și celelalte două cutremure majore (cel din Chile și cel din Indonezia) au determinat variații gravitaționale. Ce implică acest lucru? Poate modifica cåmpul magnetic al planetei, cåmpcare ne protejează de radiațiile cosmice dăunătoare, în special contra våntului solar. Schimbarea centrului de masă al crustei Pămåntului, care în timp se poate cumula în cazul în care mai apar astfel de cutremure, poate duce la schimbarea rotației planetei și la schimbări climatice majore.

Dan Preda

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.