Institutul Cultural Român, prin Direcția Românii din Afara Granițelor, a deschis oficial luni, 18 iulie 2016, cea de-a doua ediție a școlii de vară de la Diviaca — ‘Cultură și limbă română pentru tineri elevi și cadre didactice din Albania’. Prima ediție s-a desfășurată la Corcea, în 2015. Anul acesta, evenimentul are loc în perioada 16-26 iulie 2016, în parteneriat cu Societatea Macedo-Română și Uniunea Națională a Aromânilor din Albania (Unionia Nacionala Armanili di Albania).
Ediția din 2016 a fost deschisă prin mesajul ambasadorului României la Tirana, însărcinatul cu afaceri a.i. Nicanor D. Teculescu, mesaj transmis de către Doru Raul Truțescu, șeful secției consulare, care a subliniat sprijinul constant pe care statul român îl acordă comunității române/aromâne de aici pentru păstrarea identității naționale. Domnul Truțescu a mulțumit Institutului Cultural Român pentru acțiunile desfășurate, cu precădere pentru organizarea școlii de vară. Prezent la deschidere, domnul Koci Janko, președintele Uniunii Naționale a Aromânilor din Albania, și-a exprimat bucuria de a lua parte la un asemenea proiect, subliniind faptul că România este ‘țara-mamă a aromânilor, și acest lucru nu trebuie uitat’. La rândul său, domnul Radu Baltasiu, directorul Direcției Românii din Afara Granițelor, din cadrul Institutului Cultural Român, a vorbit despre importanța caracterului sistematic al desfășurării cursurilor. La deschidere au fost prezenți atât cursanții, cât și reprezentanții formațiunilor cultural-politice aromâne și ai mass-media locale și naționale albaneze.
Proiectul are ca obiectiv cultivarea identității aromânilor din Albania prin cursuri de limbă și civilizație românească în dialectul aromân, în regiunea Divjaka-Fier-Selenița locuind circa 80.000 de români/aromâni. Față de ediția de anul trecut, pe lângă adulți, a fost adăugată, la inițiativa experților ICR, și o componentă de psihopedagogie dramaturgică, destinată copiilor.
Cursurile de psihopedagogie dramaturgică îi au ca profesori pe Eduard Adam, actor al Teatrului Național București, și pe prof. univ. Manuela Nevaci de la Societatea de Cultură Macedo-Română. Astfel, noua ediție completează într-o formă inovativă noțiunile elementare din Manualul Cultură și tradiții aromâne (‘Carti di akeadiri’).
Cursurile pentru adulți sunt susținute în dialect și sunt ținute de prof. univ. dr. Nicolae Saramandru (Institutul de Lingvistică al Academiei Române ‘Iorgu Iordan — Al. Rosetti’), care a continuat prelegerile în linia prezentării unitare a dialectului față de limba română, pe coordonatele lucrării Atlasul lingvistic al dialectului aromân (vol I.), al cărui autor este împreună cu doamna Manuela Nevaci.
Renașterea națională a românilor nord-dunăreni datorează foarte mult aromânilor emigrați din Moscopele (Voscople), de lângă Corcea, aceștia contribuind decisiv prin Școala Ardeleană și ASTRA la făurirea statului național român modern.
Conform liderilor asociațiilor culturale, în Albania există circa 300.000 de aromâni/români, dintre care aproximativ 80.000 sunt numai în zona Diviaca-Fier-Selenița. Singura școală în limba română/dialectul aromân se află la Diviaca, susținută în trecut de către Ministerul Afacerilor Externe, iar singura biserică cu slujba în dialect (în paralel cu limba albaneză) se află la Corcea (Korce). Până la 1948, Albania a fost cuprinsă în rețeaua școlară finanțată de către statul român (circa 120 de școli și licee), România având un consulat diplomatic activ la Corcea (în prezent, consulat onorific).