Regula potrivit căreia cu cât ești mai mare cu atât trăiești mai mult, valabilă pentru mamifere, nu se aplică și liliacului lui Brandt, un animal minuscul, care, în ciuda faptului că are o greutate de doar câteva grame, poate să trăiască până la 40 de ani, grație hibernării, discreției și geneticii. Pe parcursul evoluției, liliecii formează una dintre speciile care au reușit cel mai bine. Ei s-au diversificat atât de mult, încât reprezintă aproape 20% din totalul speciilor de mamifere, sunt singurele specii de mamifere care și-au dezvoltat capacitatea de a zbura și printre puținele care dispun de un sonar, informează AFP.
Aceste animale reprezintă și o sfidare a legilor naturii, care par să indice o corelație strânsă între masa corporală și longevitate. Dintre toate speciile de liliac, liliacul lui Brandt (Myotis brandtii) deține recordul în ceea ce privește speranța de viață – 41 de ani.
Altfel spus, un animal atât de mic, care are o greutate de doar 4-8 grame la vârsta adultă, poate să trăiască la fel de mult ca o vacă sau un cal și rivalizează din acest punct de vedere cu delfinii.
Cercetătorii au analizat genomul liliacului lui Brandt și au descoperit o serie de adaptări genetice care ar putea să explice talia redusă a animalului și longevitatea sa excepțională.
Acest liliac insectivor a dezvoltat într-adevăr "modificări unice" în secvența genetică care administrează receptorii hormonului de creștere și cei ai unui alt hormon (IGF-1) înrudit. O mutație similară provoacă o formă de nanism la oameni și la șoareci, explică autorii acestui studiu, publicat în revista britanică Nature Communications.
Însă asocierea acestor gene cu hibernarea, un ritm de reproducere foarte lent și un mod de viață deosebit de discret în peșteri izolate – comportamente înscrise tot în gene – permit liliacului lui Brandt să ajungă la vârste atât de înaintate, au subliniat autorii studiului.
Mediafax