Home Life Sedentarismul crește riscul de handicap pentru persoanele în vârstă

Sedentarismul crește riscul de handicap pentru persoanele în vârstă

DISTRIBUIŢI

Sedentarismul crește riscul de handicap pentru persoanele în vârstă de peste 60 de ani, au arătat cercetătorii americani într-un studiu publicat miercuri în revista Physical Activity and Health.
Americanii din această grupă de vârstă sunt sedentari două treimi din timp, adică aproximativ nouă ore pe zi, au constatat oamenii de știință în timpul unei cercetări efectuate pe 2.200 de persoane. Pentru fiecare oră în plus de sedentarism, un adult de peste 60 de ani prezintă un risc cu 50% mai mare de a nu mai putea duce la bun sfârșit activitățile zilnice, cum ar fi toaleta zilnică, îmbrăcatul și deplasarea dintr-un loc în altul, conform lui Dorothy Dunlop, profesoară de medicină la Facultatea de medicină a Universității din Chicago și principala autoare a studiului.
De asemenea, sedentarismul crește riscul de infarct, diabet de tip 2, de mortalitate provocată de cancer, boli cardiovasculare și accident vascular cerebral. Conform studiului, dacă aceste persoane ar reduce sedentarismul cu cel puțin trei ore pe zi, speranța lor de viață ar crește cu cel puțin doi ani.
Participanții la studiu – cu o durată de trei ani – au purtat, timp de o săptămână, un accelerometru care a măsurat timpul pe care l-au petrecut așezați și în mișcare.
Autorii studiului au dat exemplul a două femei, în vârstă de 65 de ani, cu același profil de sănătate. Dacă o persoană este sedentară 12 ore pe zi, are un risc cu 6% mai mare de a dezvolta un handicap. Pentru persoana care este sedentară 13 ore pe zi, riscul de a dezvolta un handicap este de 9%. Exercițiile fizice sau pur și simplu faptul de a efectua plimbări regulate pot reduce aproape la jumătate riscul bolilor cardiovasculare și de a dezvolta maladia Alzheimer, au arătat autorii studiului.
Mișcarea încetinește, de asemenea, procesul de îmbătrânire a creierului persoanelor mai în vârstă, conform lui Kirk Erickson, profesor de psihologie la Universitatea din Pittsburgh.
Odată cu înaintarea în vârstă, creierul își reduce dimensiunea, iar activitatea fizică ameliorează funcționarea generală a creierului și crește volumul hippocam­pusului cu 2%, fenomen ce inversează îmbătrânirea cerebrală cu până la doi ani, a explicat Kirk Erickson la conferința anuală a Asociației americane pentru progresul științei, de la Chicago.

Mediafax

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.