Home Life Seisme artificiale de 6,2 grade pe scara Richter în fiecare oră, gratis

Seisme artificiale de 6,2 grade pe scara Richter în fiecare oră, gratis

DISTRIBUIŢI

Peste 50.000 de cutremure au loc în fiecare zi, în lume. Tokyo are parte de mișcări minore zilnic, iar Japonia a suferit peste 60 de seisme majore în istorie. Centrul de Simulare a Cutremurelor din capitala niponă declanșează câte două seisme artificiale de 6.2 grade pe scara Richter în fiecare oră, gratis, cu scopul de a educa populația și de a limita pagubele în cazul unei catastrofe.
 Japonia are parte de seisme minore zilnic și a fost lovită de peste 60 de cutremure majore în istorie, culminând cu cel din 2011, din regiunea Tohoku, care a avut o magnitudine de 9 grade pe scara Richter și a provocat moartea a 16.000 de persoane. Din acest motiv, în mai multe orașe japoneze au apărut centre de prevenție a dezastrelor, simulatoare și muzee seismice, al căror rol este de a educa populația și de a limita pagubele cauzate de mișcările tectonice, anunță cnn.com.
Japonia este cunoscută pentru obiceiurile și atracțiile ieșite din comun pentru occidentali, acolo regăsindu-se singurul muzeul al tăițeilor din lume, sau muzeul viermilor intestinali. În ultima vreme însă, muzeele și centrele de informare legate de seismele dese și puternice din țara asiatică au devenit comune. În Tokyo, pompierii au deschis un simulator de cutremure, situat la etajul 4 al stației de pompieri Ikebukuro. Un sistem computerizat imită senzațiile trăite în timpul unui cutremur de 6.2 grade pe scara Richter. Sistemul, care simulează câte două seisme pe oră, este deschis publicului, iar accesul este gratuit. "Locuitorii din Tokyo sunt nevoiți să urmeze cursuri care să le îmbunătățească pregătirea și reacțiile în cazul unui dezastru", spune instructorul.
 Participanții iau loc la masă într-un apartament japonez tipic. La apăsarea unui buton, camera începe să se miște. Cursanții sunt învățați să oprească alimentarea cu gaze și să deschidă ușa de la intrare. Abia apoi participanții trebuie să ia o pernă cu care să-și protejeze capul și să se adăpostească, de preferat sub masă. Pereții vibrează, podeaua se mișcă, o bibliotecă se desprinde din perete și cade în timp ce pe geam, imagini video dau impresia că orașul se distruge.
Cursul continuă cu o vizionare a unor filmări de la cutremurul din 1995, din Kobe. Centrul are și o expoziție permanentă legată de cutremurul din 1923, care a provocat moartea a 74.000 de persoane în primele șapte secunde. Instructorii predau și lecții de stingere a incendiilor și sfaturi pentru evacuarea în regim de urgență, de multe ori necesară în cazul unui seism.
Există centre similare în Tachikawa și în Honjo și muzee sau alte clădiri strâns legate de seisme, pe tot întinsul țării. "Trebuie să fim pregătiți în orice moment", spune instructorul. "Cutremurul din Kobe, spre exemplu, a fost o catastrofă uriașă pentru noi", adaugă el. Japonia are parte de mișcări minore ale pământului zilnic și, de-a lungul timpului, s-a confruntat cu seisme devastatoare. Cutremurul din 1923, spre exemplu, a provocat moartea a 140.000 de persoane, fiind cel mai puternic din Japonia până la cel din Tohoku, din 2011, care a avut o magnitudine de 9 grade pe scara Richter.
"Lumea e interesată să învețe și avem tot felul de participanți, de la copii, până la bătrâni. Unora le place, li se pare distractiv și revin de mai multe ori", spune instructorul. "Vor fi pregătiți în cazul unui cutremur real, dar nu va fi la fel de plăcut. Cele reale nu sunt niciodată distractive", adaugă el.    

Mediafax

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.