Home Life Senzațiile resimțite în timpul morții clinice, explicate de cercetători

Senzațiile resimțite în timpul morții clinice, explicate de cercetători

DISTRIBUIŢI

Senzațiile și viziunile, precum cea a unei lumini intense, pe care le-au experimentat anumite persoane aflate în stop cardiac corespund unei reporniri a activității cerebrale atunci când circulația sangvină se oprește la nivelul creierului, potrivit unui studiu publicat, luni, în Statele Unite.
Acest studiu efectuat pe șoareci "este primul din lume care a analizat efectele neurofiziologice ale unui creier muribund", precizează Jimo Borjigin, profesor de neurologie la Universitatea Michigan, principalul autor al studiului apărut în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), informează AFP.
Aproximativ 20% dintre persoanele care au supraviețuit unui stop cardiac au avut parte de experiența unei morți iminente în timpul decesului clinic, potrivit cercetătorilor americani.
"Am plecat de la ideea că, dacă această experiență rezultă dintr-o activitate cerebrală, ea ar putea fi detectată la oameni la fel ca la animale, chiar după oprirea circulației sângelui în creier", a explicat același neurolog.
Cercetătorii au analizat electroencefalogramele – care înregistrează activitățile electrice ale creierului – efectuate pe nouă șoareci anesteziați, cărora le-a fost indus un stop cardiac.
În primele 30 de secunde, toți șoarecii au cunoscut o creștere a activității cerebrale, care s-a dovedit foarte organizată în tot creierul și care corespunde unei stări conștiente.
În plus, neurologii au constatat același fenomen și la șoarecii care se asfixiază.
"Am fost surprinși de nivelul ridicat de activitate cerebrală", a dezvăluit George Mashour, profesor de anesteziologie și neurochirurgie la Universitatea Michigan, coautor al studiului.
"De fapt, în starea de moarte iminentă, numeroase semnale electrice cerebrale în starea de conștiență le exced pe cele înregistrate în starea de veghe, fapt care ne face să credem că creierul este capabil să aibă o activitate electrică bine organizată în primele stadii ale morții clinice", a adăugat el.
"Acest experiment arată că o reducere a oxigenului sau a oxigenului împreună cu a glucozei în timpul unui stop cardiac poate stimula activitaea cerebrală caracteristică unei stări conștiente", a declarat medicul Borjigin.
Mai mulți cercetători care nu au luat parte la acest studiu s-au arătat sceptici în privința validității felului în care a fost interpretat fenomenul observat.
Chris Chambler, profesor la Universitatea Cardiff din Marea Britanie, consideră că "este tentant să stabilești o relație între reluarea activității neuronilor și starea de conștiență, însă ne lovim de două probleme: prima este faptul că nu știm dacă șoarecii au o stare de conștiență și, chiar dacă este cazul, să concluzionezi că acea reluare a activității cerebrale ar fi semnătura unei astfel de stări este pur și simplu o ipoteză înșelătoare".
Pornind de la ideea că, după modelul șoarecilor din experiment, o electroencefalogramă ar fi identică la oamenii aflați în stop cardiac "este extrem de ipotetic și nu se sprijină pe niciun indiciu tangibil", consideră Sam Parnia, profesor la Universitatea Southampton din Marea Britanie.

Olga Dumitrescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.