Home Life Sfântul Gheorghe este „Orașul Reciclării”

Sfântul Gheorghe este „Orașul Reciclării”

DISTRIBUIŢI

Sfântu Gheorghe a fost desemnat „Oraşul Reciclării” în 2014, în urma competiţiei la care au participat 32 de municipalităţi din ţară, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie, şi care a fost organizată, pentru a doua oară, de Eco-Rom Ambalaje, sub patronajul Ministerului Mediului.

La finalul celor şase luni de „bătălie” între municipalităţi, Sfântu Gheorghe a obţinut cel mai mare punctaj la evaluarea finală, demonstrând că deţine cel mai performant sistem de colectare separată a deşeurilor de ambalaje. Criteriile care au stat la baza evaluării au fost: calitatea serviciilor de colectare separată (însemnând accesul populaţiei la containerele colorate, aspectul acestora şi corectitudinea depunerii separate a deşeurilor în fiecare container), cantitatea de deşeuri colectate şi acţiunile de conştientizare şi mobilizare a populaţiei pentru a separa deşeurile.

Odată cu obţinerea titlului de „Oraşul Reciclării”, Sfântu Gheorghe a câştigat şi marele premiu: amenajarea unei zone 100% eco Wi-Fi, un spaţiu inedit de relaxare, realizat din materiale reciclate şi cu acces liber la internet, în valoare de 12.000 euro. Locuitorii îşi vor putea petrece timpul liber în această zonă în prima parte a anului viitor.

„Autorităţile locale joacă un rol cheie în gestiunea deşeurilor, în acest sens intiaţiva Eco-Rom Ambalaje fiind esenţială. Mă bucur să văd atâtea municipalităţi implicate într-un proiect care, iată, începe să devină o tradiţie”, a spus ministrul Mediului Attila Korody,  la decernarea premiului.

La rândul său, directorul Eco-Rom Ambalaje, Sorin Cristian Popescu, a remarcat că, la această ediţie a concursului, s-au înscris cu 60% mai multe primării decât la prima, câştigată, în 2013, de Tulcea.

Pe parcursul competiţiei de anul acesta, în oraşele înscrise au fost colectate separat peste 6.700 de tone de deşeuri de ambalaje , dintre care 2.700 de tone de plastic, 3.500 de tone de hârtie-carton, 500 de tone de sticlă şi 30 de tone de metal. Prin acest proiect 40% din populaţia României – peste 4 milioane de români din aceste municipii – a aflat despre importanţa reciclării, având la dispoziţie peste 7.000 de containere colorate pentru separarea deşeurilor de ambalaje.

La ediţia din 2014 a competiţiei, alături de marele învingător s-au evidenţiat încă cinci primării, acestea obţinând premii speciale pentru evoluţia înregistrată de la o ediţie la alta. Astfel, Zalău a fost premiat pentru că a reuşit să-şi păstreze şi anul acesta locul I pentru cele mai multe deşeuri colectate separat per locuitor, Mediaş şi Deva s-au evidenţiat pentru evoluţia remarcabilă în ceea ce priveşte calitatea serviciului de colectare separată, iar primăriile oraşelor Târgu Jiu şi Braşov s-au remarcat prin implicarea în activităţile numeroase şi inedite de informare şi educare a populaţiei despre importanţa colectarii separate şi a reciclării deşeurilor de ambalaje.

Competitia Oraşul Reciclării a fost susţinută şi anul acesta de Asociaţia Municipiilor din România şi Institutul pentru Politici Publice.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.