Un gel vaginal microbicid care conține un medicament antiretroviral, ce poate antrena, în cazul femeilor, o scădere considerabilă a riscului de infecție cu virusul HIV, a stârnit reacții entuziaste, marți, în rândul cercetătorilor adunați la un congres care are loc la Viena, informează AFP.
Acest tip de gel poate să reducă riscul de infectare cu 50%, comparativ cu un gel care nu conține acel medicament antiretroviral, potrivit unui studiu realizat în Africa pe un eșantion de peste 800 de femei, ale cărui rezultate au fost făcute publice la Viena, cu ocazia Conferinței internaționale despre SIDA.
Participanții la această conferință i-au aplaudat în picioare pe autorii studiului, Salim și Quarraisha Abdool Karim. Îngrijorările cauzate de fluctuațiile în finanțarea programelor de cercetare, a celor de prevenire și a celor de tratare a maladiei SIDA au părut să fie date uitării în imensa sală a centrului de conferințe de la Viena care găzduiește, până vineri, aproximativ 25.000 de oameni de știință prezenți la acest congres internațional.
Studiul, publicat în revista „Science“, a relevat o eficiență semnificativă a gelului vaginal în care a fost inclus un medicament antiretroviral bine-cunoscut – Tenofovir – în concentrație de 1%. Gelul reduce, totodată, cu 50% riscul de herpes, principala cauză de apariție a ulcerului genital.
În cazul pacientelor care au urmat cu strictețe sfaturile de utilizare – gelul trebuie aplicat cel puțin o dată în intervalul de 12 ore care precede raportul sexual și cel puțin o dată în primele 12 ore după raportul sexual -, rata de infectare, în primele 30 de luni de monitorizare, a fost cu peste 50% mai mică, în comparație cu pacientele care au folosit un placebo.
În medie, indiferent dacă au respectat sau nu indicațiile de utilizare, femeile care au folosit gelul microbicid au prezentat, în primele 30 de luni de monitorizare, o rată de infectare cu 39% mai mică, în comparație cu pacientele care au folosit un placebo. În total, doar 38 de femei care au primit gelul au fost infectate, comparativ cu 60 de paciente din grupul placebo.
În primele 12 luni de monitorizare, rata de infectare a fost cu 50% mai mică, însă aceasta a scăzut odată cu trecerea timpului, probabil din cauza nerespectării indicațiilor de utilizare.
Acest studiu, intitulat „Caprisa 4“, a fost realizat pe femei neinfectate cu HIV, din Natal, o regiune a Africii de Sud, „unde prevalența virusului este cea mai mare din lume“, a explicat Jean-François Delfraissy, directorul Agenției Naționale de Cercetări contra maladiei SIDA (ANRS). Dacă gelul acesta va primi autorizația de comercializare, s-ar putea evita peste 1,3 milioane de infecții și peste 800.000 de decese în următorii 20 de ani, a declarat Salim Abdool Karim.
Acest produs le permite în special femeilor africane, care reprezintă 60% din totalul persoanelor infectate de pe continent, să își ia destinul în propriile mâini, fără să mai depindă de voința, considerată nesigură, a partenerilor lor sexuali.
Cercetările științifice privind substanțele microbicide efectuate în ultimii 20 de ani nu au condus, până la acest studiu, la rezultate pozitive, cercetătorii constatând în cel mai bun caz absența efectului de protecție, iar în cel mai rău caz o supracontaminare cu produse toxice prin mucoasa vaginală.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane