Orhideele sunt seducătoare. Ele păcălesc insectele să le polenizare și nu dau, de obicei, nimic în schimb. Unele specii de orhidee imită florile producătoare de nectar pentru a atrage albinele, altele emit mirosul fetid de carne putrezită pentru a atrage muștele. În China, orhidea Dendrobium sinense eliberează o substanță chimică, eliberată de albinele aflate în dificultate, mirosul atragând alte albine sau viespi ce se așteaptă la o masă ușoară. Mirosul de Cymbidium serratum ademenește un șoarece de munte sălbatic, care răspândește polenul din floare în floare, cu botul său. În toată lumea, speciile de orhidee au evoluat pentru a arăta sau mirosi ca insectele de sex feminin; masculii încearcă să se împerecheze cu florile, dar adună polenul și îl depozitează, în zborurile pe care le efectuează, din înșelăciune în înșelăciune.
Dovada cea mai spectaculoasă a puterii de atracție a plantelor a putut fi văzută cu câteva săptămâni în urmă în Singapore, la a 20-a Conferință mondială a orhideelor, care a atras aproximativ 1.000 de participanți din 55 de țări și mai mult de 300.000 de spectatori. A fost unul dintre cele mai mari concursuri de orhidee din istorie, o manifestare colorată, puternic parfumată, care prezentat popularitatea crescândă a științei creșterii orhideelor.
„Orhideele sunt manipulatori pricepuți. După păsări și albine, acum au ademenit oamenii în a face lucrurile lor murdare”, a glumit Kiat Tan, președintele Comitetului de organizare al conferinței.
Cu o zi înainte de conferințe, sala de 16000 m2 a centrului de convenții a fost plină cu lăzi pe jumătate deschise: „Fragil! Manevrați cu grijă. Păstrați la 8 grade C”. Sute de expozanți au extras florile și plante de orhidee din ambalajele lor. Unii au adus orhideele ca pe bagaje de mână în avion și, prin vamă, cu certificările necesare care atestă că plantele nu aveau nicio boală și că aveau aprobările pentru călătorie date de către Convenția privind comerțul internațional cu specii pe cale de dispariție.
Florile „tind să sufere, dacă este prea frig sau transpiră, dacă este prea cald în cutii”, a declarat Chris Purver, un crescător de orhidee și curator al fundațieicu Eric Young Orhidee din insula Jersey. „Am avut ceva nopți nedormite până am adus-o aici”.
Membrii unei societăți din Africa de Sud, dezamăgiți de faptul că reglementările internaționale de comerț le-au refuzat permisiunea de a aduce exemplare de animale sau păsări vii, au reconstruit un colț de junglă, cu leoparzi falși, coarne de rinocer și colți de elefant.
Justin Tkachenko, de la Societatea „Orhideea” din Papua Noua Guinee, a adăugat altfel de finisaje care au inclus măști gigantice sculptate și o pasăre creată din orhidee (foto 1).
„Suntem aici cu scopul de a fi cei mai buni din lume. Aceasta va fi cea mai fotografiată dioramă în toată expoziția”, a spus el.
Familia orhideelor este, probabil, familia florală cea mai diversă din lume, cu mai mult de 25.000 de specii – concurența lor venind numai de la margarete. Familia orhideelor susține o astfel de diversitate în sălbăticie, în parte pentru că anumite specii de orhidee acceptă numai polenizatori specifici; florile evită, astfel, amestecul genelor lor cu cele ale altor orhidee din apropiere, care sunt vizitate de polenizatorii lor proprii. Dar cele mai multe din cele 50,000 de orhidee provenind de la aproximativ 5.000 de soiuri de la conferință nu apar în sălbăticie; sunt plante-hibrid, create de oameni care au alogame ale speciilor de orhidee, de multe ori provenind de pe meleaguri îndepărtate.
„Bucuria creșterii orhideelor este de a vedea dacă se pot combina două specii, în scopul de a crea ceva chiar mai frumos decât oricare dintre părinți”, a spus Martin Motes, un cultivator din Florida și membru al juriului conferinței. El se ocupă de reproducerea orhideelor de mai bine de 40 de ani, și multe din sourile celor peste 500 de hibrizi sunt denumite după soția sa, Maria. „Soția mea crede că eu mă joc de-a Dumnezeu! Ei bine, omului i-a fost dată stăpânirea peste fiarele de pe câmpuri și peste orhideele din seră, cred”, a spus el.
Un crescător orhidee începe cu o viziune asupra culorii, formei, dimensiunii, parfumului și longevității florii dorite, apoi începe căutarea părinților ideali. „Când creăm orhidee pentru celebrități și delegați, luăm în considerare, de asemenea, gusturile acestora, personalitatea și ocupația, a declarat Tim Yam, cercetător și ameliorator de orhidee la Grădina botanică din Singapore. „De exemplu, orhideea numită după prințesa Diana a fost albă – culoarea regalității – și foarte aromată. Dar dacă este vorba de un prim-ministru sau președinte, am putea alege o culoare mai profundă și o floristică maiestuoasă”.
Îa Laboratorul de reproducție al orhideei de la Grădina botanică din Singapore, Yam mi-a arătat modul în care orhideele sunt cultivate în laborator. Semințele mici sunt aruncate pe nutrienți într-un balon de sticlă steril; după câteva luni, răsadurile sunt transferate în recipiente noi. În general, ele petrec primul an în sticlă, al doilea an în vase obișnuite, al treilea în ghivece individuale în formă de degetar. Abia după patru ani încep să înflorească. Plantele cu caracteristicile cele mai pregnante, cum ar fi vigoarea, lungimea floristicii, mărimea, forma și culoarea florilor, sunt apoi clonate. Meristemul, sau vârful de creștere, se taie și se agită într-un balon. În mod normal, un meristem produce un exemplar, dar „scuturarea țesutului plantei îl induce în eroare și va începe să producă mai mulți muguri”, a spus Yam. Cultivatorii separă apoi lăstarii pentru a produce clone din același hibrid. Zilele în care a deține o orhidee era un lux s-au dus de mult. Datorită clonarii, orhideele pot fi cultivate în masă, și se poate cumpăra o tijă de la magazin alimentar pentru 20 de dolari.
La conferință, un pensionar profesor de limba engleză, un fermier de vite din Africa de Sud, un avocat din Singapore și un italian designer de modă trăind în Bali s-au amestecat în mulțime. Oamenii au discutat despre organismele voluptuoase, cu piele impecabilă, postură incitantă și cu buzele luxuriante perfect arcuite.
„Orhideele sunt fascinante, deoarece acestea sunt modelate la fel ca noi, cu două sepale și două petale de fiecare parte”, a declarat Motes. „Există o sepală dorsală în partea de sus, o coloană centrală și o buză la partea de jos, care este de fapt un loc de aterizare pentru polenizatorii potențiali”, a continuat el. „Această structură complexă a orhideei tinde să fie senzuală și atinge ceva primordial în noi la un nivel subliminal”.
Un alt expozant, Haruhiko „Harry” Nagata, și familia sa au adus 275 de plante de orhidee din Japonia. „Creștem orhidee de 35 de ani și pentru mine reproducerea lor înseamnă distracție și anticipare – polenizarea a două plante cu caracteristici diferite și obținerea primei flori după mai mulți ani!”, a declarat el. Pretendenta lui Nagata pentru premiul cel mare a fost o orhidee albă, cu o nuanță mov exotică, numit „Mikkie Nagata”, după soția sa. Referindu-se la o floare roz, el a spus: „Aceasta este «Cattleya Jimmy Nagata», numită după fiul meu”, arătând spre fiul său. „Floare este OK!”
Atunci când concursul a început, mai mult de 200 de cunoscători, majoritatea cu păr grizonat, umblau de la un stand la altul, înarmați cu foi de jurizare, benzi de măsurare și indicatoare cu laser. Unele orhidee se examinează de la distanță, în timp ce altele se așeză pe un suport și frunzele se ridică delicat, cu un pix.
„Florile mele s-au purtat foarte bine, au obținut o mulțime de medalii și panglici”, a spus Purver, cultivator din insula Jersey. „Voi fi dezamăgit dacă nu câștigă premiul cel mare”. A obținut un loc la categoria de cea mai bună dintre plante, pierzând în fața unui concurent din Taiwan a cărei câștigătoare orhidee, Cycnodes Taiwan Gold, a avut o floare galbenă bogată care avea forma unei lebede (foto 2).
Dan Preda