Home Life STUDII: Fără albine, omenirea ar putea trăi cam patru ani

STUDII: Fără albine, omenirea ar putea trăi cam patru ani

DISTRIBUIŢI

În cazul unei extincții a albinelor, omenirea mai are de trăit cam patru ani, spun oamenii de știință. În ultimii ani, dispariția a numeroase colonii de albine i-a făcut pe aceștia să caute explicația și să ofere soluții. Într-adevăr, în ultimii ani, rata de mortalitate a albinelor a atins 30% în Statele Unite. În Europa, în câteva țări din Nord, aceasta a atins anul trecut 25%.

Observat de la începutul anilor 90, fenomenul dispariției albinelor îi neliniștește pe specialiști. Cauzele sunt mai multe, sigur, dar cele mai importante dintre acestea țin de activitatea omului.

Nu numai albinele sunt în pericol de dispariție, ci și alte insecte polenizatoare: tăunul, albina sălbatică, anumite specii de fluture. Fără polenizarea acestora, o treime din hrana noastră ar dispărea, rămânând doar cereale ca grâul, porumbul, orezul, care nu au nevoie de polenizare. Transformată în bani, valoarea acestei activități umile a albinelor s-ar ridica la 153 de miliarde de euro pe an. Dar cum explică oamenii de știință dispariția lor? Primele pe banca acuzaților se află pesticidele, mai ales neonicotinoidele, insecticidele cele mai utilizate în lume. Substanțele pe care le conțin acestea atacă sistemul nervos central al insectelor; acestea sunt dezorientate, își pierd memoria și nu mai regăsesc drumul înapoi către stup. Mai mult, cele care se întorc sunt slăbite și devin pradă ușoară pentru un nou prădător, un tăune venit din China, care le ucide în număr mare.

Apoi, intervine ori o ciupercă ce se întinde pe tubul digestiv al albinelor, ori o căpușă care le atacă, slăbind și mai mult organismul acestora și lăsându-le pradă altor boli. Cu toate că și acarienii, tăunul de China și ciuperca sunt dușmani de temut ai albinelor, toți aceștia împreună nu rivalizează cu ravagiile făcute de pesticide. Pentru a opri fenomenul, Comisia Europeană a luat măsuri, ca interzicerea, până în 2015, a patru tipuri de pesticide periculoase. Însă aceste măsuri sunt timide și se limitează la statele membre; în restul lumii, neonicotinoidele sunt folosite la scară largă. Și totuși, este nevoie de acțiuni urgente. În China, de exemplu, polenizarea a fost declarată o prioritate, atâta vreme cât oamenii au început să-și polenizeze singuri livezile.

Sursa: Le Point

Sursa foto:www.trimeta-agrofood.com

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.