Home Life Succesul cărților electronice și al serviciilor muzicale va crește în 2010

Succesul cărților electronice și al serviciilor muzicale va crește în 2010

DISTRIBUIŢI

Succesul cărților în variantă electronică și creșterea popularității serviciilor muzicale sunt unele dintre principalele tendințe de pe piața media din 2010, potrivit celui mai recent raport realizat de grupul specializat în tehnologie, media și telecomunicații (TMT) din cadrul Deloitte. Studiul relevă faptul că dispozitivele eReaders reprezintă o nișă importantă de piață, iar cărțile în variantă electronică „dispar“ de pe rafturile virtuale. Pe parcursul lui 2010, se estimează că în jur de cinci milioane de dispozitive eReader vor fi vândute pe plan global. În același timp, vânzările de cărți în variantă electronică (eBooks) ar putea ajunge la 100 milioane de exemplare. Din ce în ce mai multe astfel de cărți sunt citite cu ajutorul altor dispozitive, în detrimentul celor de tip eReader – calculatoare personale, netbook-uri, telefoane smart sau dispozitive netTabs.
Succesul cărților în variantă electronică reprezintă o provocare atât pentru scriitori, cât și pentru edituri. Deși ele sunt ușor de achiziționat, prețul mic pentru o astfel de carte indică o schimbare a modelului economic. Prețurile mici nu reprezintă o noutate pentru edituri, dar astfel de practici au fost până de curând rezervate pentru un număr redus de cărți, și nu pentru sute de mii de titluri. În consecință, este foarte probabil ca industria să aibă, pe viitor, nevoie de un nou model de distribuție a veniturilor.
Totodată studiul semnalează creșterea popularității serviciilor muzicale cu abonament. Chiar dacă, în general, cererea pe piața muzicii se menține solidă și la scară largă, CD-ul nu mai reprezintă un instrument de creștere, ci mai degrabă un produs care prezintă interes doar pentru colecționari. Din acest motiv, serviciile muzicale premium pe bază de abonament au devenit o alternativă pozitivă.

Profituri în creștere

Astfel de servicii ar putea genera în sfârșit profituri semnificative în 2010, în condițiile în care numărul abonaților – fără a lua în calcul persoanele care doar se înregistrează – este estimat să depășească, pentru prima oară, pragul de zece milioane. Accesul online și offline prin intermediul telefoanelor mobile sau al altor dispozitive media portabile la toate marile platforme ar putea stimula dezvoltarea acestor servicii.  În plină revoluție digitală globală, o serie de tehnologii mai vechi par să revină în forță, se mai arată în studiul Deloitte. De exemplu, la mai bine de un secol de când au fost inventate, automatele clasice pot aduce în continuare valoare pe segmentul distribuției de DVD-uri. Potrivit raportului Deloitte, volumul și valoarea DVD-urilor distribuite prin intermediul automatelor se vor dubla în acest an, în mare parte datorită creșterii capacității. Succesul acestui model de distribuție este determinat de prețul mic și de modul simplu de utilizare. Automatele pot fi așezate în locații cu trafic pietonal ridicat, cum ar fi restaurantele fast-food, magazinele alimentare sau stațiile de metrou. Cu cât numărul automatelor este mai mare, cu atât numărul locațiilor de unde pot fi închiriate și returnate DVD-uri crește.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.