Home Life Succesul unui mariaj poate depinde de ADN-ul partenerilor

Succesul unui mariaj poate depinde de ADN-ul partenerilor

DISTRIBUIŢI

O variație a unei gene din ADN-ul partenerilor poate fi responsabilă de succesul sau eșecul unei căsnicii, potrivit unui nou studiu realizat de psihologii americani.  Unii oameni spun că secretul unei căsnicii fericite este compromisul sau faptul de a nu merge niciodată la culcare supărat pe partenerul de viață, dar psihologii americani au declarat recent că un mariaj reușit poate depinde de ADN-ul partenerilor, informează dailymail.co.uk.
Aceștia cred că o genă im­plicată în reglarea serotoninei, "hormonul fericirii", poate pre­zice cât de mult pot afecta emo­țiile relațiile. Studiul realizat de Universitatea Berkeley din California și Universitatea Northwestern ar putea fi primul care să facă o legătură între genetică, emoții și satisfacția maritală, potrivit cercetătorilor.
Psihologul Robert W. Levenson, unul dintre autorii studiului, a declarat: "Un mister de lungă durată este ce îi face pe unii soți să aibă un mariaj armonios și pe alții să fie atât de orbi? Cu ajutorul acestor noi descoperiri, înțelegem acum mai multe despre ce determină importanța emoțiilor pentru diferiți oameni".
Așadar, cercetătorii au găsit o legătură între satisfacția în cadrul relației și o variantă de genă cunoscută sub numele de 5-HTTLPR. Toți oamenii moștenesc o copie a acestei gene de la fiecare părinte.
Participanții la studiu cu două gene 5-HTTLPR scurte s-au dovedit a fi cei mai nefericiți în căsniciile lor, când au avut o serie de emoții negative, precum furie și dispreț, și cei mai fericiți când au fost resimțite emoții pozitive, precum umor și afecțiune.
În schimb, aceia cu una sau două gene 5-HTTLPR lungi au fost mai puțin deranjați de emoțiile din căsniciile lor.
"Încercăm mereu să înțelegem rețeta unei relații bune, iar emoțiile sunt un ingredient important", a spus Levenson, care a condus studiul, desfășurat pe o durată de 20 de ani și la care au participat 156 de cupluri.
Noile cercetări nu înseamnă că acele cupluri cu diferite variante ale 5-HTTLPR sunt incompatibile, au precizat cercetătorii. În schimb, studiile sugerează că cei care au două gene 5-HTTLPR scurte prezintă mai multe probabilități să prospere într-o relație bună și să sufere într-una rea. Rezultatele studiului, care a analizat genotipurile a mai mult de 100 de persoane căsătorite și a observat cum interacționează acestea cu partenerii lor de-a lungul timpului, au arătat acest lucru, spun psihologii.
"Indivizii cu două gene scurte diferite pot fi ca florile de seră, înfloresc în timpul căsniciei când climatul emoțional este bun și se ofilesc când este rău", a spus Claudia M. Haase , de la Universitatea Northwestern. "Pe de altă parte, indivizii cu una sau două gene lungi sunt mai puțin sensibili la climatul emoțional", a mai spus aceasta.
"Niciuna dintre aceste variante ale genelor nu este bună sau rea", a adăugat aceasta. "Fiecare are avantajele și dezavantajele ei", a adăugat Haase.
Participanții la studiu aparțin unui grup de 156 de cupluri de vârstă mijlocie ale căror relațiii au fost monitorizate de cercetătorii încă din 1989.
Pentru acest studiu, participanții au oferit probe de ADN și cercetătorii au comparat genotipurile lor cu nivelul de satisfacție maritală și emoții la interacțiunile lor.
Pentru participanții cu două gene 5-HTTLPR scurte, care au reprezentat 17% dintre persoanele studiate, cercetătorii au găsit o puternică legătură între emoțiile din timpul conversațiilor și modul în care se simt în ceea ce privește mariajul lor.
Pe de altă parte, pentru cei 83% dintre participanții care au avut una sau două gene lungi, calitatea emoțională a discuțiilor nu au influențat satisfacția maritală.   

Mediafax

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.