Home Life „Super-legume” spațiale, create pentru ameliorarea vederii și a stării generale de sănătate

„Super-legume” spațiale, create pentru ameliorarea vederii și a stării generale de sănătate

DISTRIBUIŢI

O nouă generație de "super-legume", create în spațiu pentru ameliorarea vederii și a stării generale de sănătate a astronauților, care conțin mai multe nutrimente decât plantele obișnuite, ar putea fi comercializate în curând și magazine.
Concepute inițial pentru ca astronauții să își protejeze vederea în spațiu, această descoperire ar putea conduce la o veritabilă "revoluție" a legumelor de pe Terra, informează dailymail.co.uk.
Pentru a crește concentrația de nutrimente din legumele cultivate în spațiu, plantele de la bordul Stației Spațiale Internaționale au fost "bombardate" cu fascicule de lumină.
Deși studiul a fost publicat într-o revistă de astronomie, Acta Astronautica, oamenii de știință consideră că această descoperire poate fi aplicată și la sol și ar putea să se dovedească foarte utilă pentru viitoarele studii din domenii precum alimentația umană la scară globală și producția alimentară în zonele urbane, ce vizează maximizarea producțiilor vegetale cultivate în areale restrânse.
Studiul este util și în ceea ce privește analiza felului în care plantele pot fi cultivate pentru a potența sau pentru a diminua anumite trăsături ale lor înscrise în codurile genetice ale acestora.
Studiul a foost coordonat de cercetătoarea Elizabeth Lombardi, de la Universitatea Boulder din Colorado. Savanții americani au descoperit astfel că expunerea frunzelor de legume, în timpul zborurilor spațiale, la câteva fascicule luminoase, în fiecare zi, poate duce la creșterea concentrației de nutrimente ce protejează retina, produse de acele plante. Una dintre îngrijorările majore ale astronauților în timpul misiunilor spațiale extinse vizează radiația – cu efecte dăunătoare asupra vederii – la care sunt expuși. Astronauții pot să diminueze aceste efecte dăunătoare ale radiației de la nivelul ochilor dacă mănâncă legume ce conțin carotenoizi, în special zeaxanthin, care stimulează sănătatea globului ocular.
Zeaxanthin poate fi ingerat și ca supliment, dar savanții au descoperit că organismul uman absoarbe mai bine acest carotenoid din fructe întregi și din legume.
Actuala abordare din domeniul "grădinăritului spațial" tinde să se concentreze pe creșterea plantelor, cât mai mari și cât mai repede posibil, asigurându-le cantitățile optime de lumină, apă și fertilizanți. Totuși, această abordare poate să influențeze concentrațiile de nutrimente din fructele și legumele obținute.    

Mediafax

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.