Deși se discută din ce în ce mai aprins pe tema unei eventuale misiuni cu echipaj uman pe planeta Marte dar și cu privire la înființarea unor baze miniere permanente pe Lună, la începutul secolului XXI, sute de milioane de oameni nu au încă acces la apă potabilă și la electricitate, conform unui material publicat de Fundația Thompson Reuters.
Astfel, în întreaga lume, aproximativ 768 de milioane de oameni nu au acces la apă potabilă, iar 1,3 miliarde de oameni trăiesc fără electricitate. Situația riscă să devină și mai gravă decât este, în contextul în care până în 2050 necesarul de apă și energie va crește substanțial, conform datelor date publicității de ONU.
Până la jumătatea acestui secol omenirea va avea nevoie de 55% mai multă apă pentru industrie, pentru producția de energie termică, irigații și consum casnic. De asemenea, conform estimărilor ONU, până în 2050 omenirea va avea nevoie de 70% mai multă energie. ?óÔé¼?¿Pentru a răspunde creșterii acestor nevoi de bază este nevoie să ne îndreptăm atenția asupra exploatării surselor de energie regenerabile. În prezent doar 5% din totalul energiei produse la nivel global provine din surse regenerabile — energie eoliană, biocombustibili, energie solară și geotermală.
Hidrocentralele reprezintă cele mai importante surse de electricitate obținută din energie regenerabilă, producția de hidroenergie reprezentând 16% din totalul producției mondiale de electricitate. Restul producției de electricitate este asigurat în mare parte de termocentralele care poluează și de centralele nucleare care prezintă riscuri de catastrofe majore, așa cum s-a întâmplat la Fukushima sau la Cernobâl.
Pentru asigurarea activităților de pompare, tratare și transportare a apei către utilizatori este nevoie de aproximativ 8% din volumul global de energie produsă în prezent.
Olga Dumitrescu
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane