Tatuajul medical semipermanent reprezintă una dintre cele mai moderne și eficiente metode de tratament neconvențional. Tatuajele medicale cosmetice se fac pentru remodelarea formei buzelor, conturarea sprâncenelor, mascarea unei cicatrice, colorarea mamelonului după operațiile de sân.
Știm că tatuajele sunt mai mult un mijloc de expresie personală, dar ar fi o nouă tendință în tatuaje așa-numitele „tatuaje medicale“.
Persoanele care suferă de o afecțiune cronică sau de reacții alergice severe, care întâmpină dificultăți de respirație și au nevoie de ajutorul altor oameni, poartă brățări care permit altora să știe despre bolile lor cronice, boli cum ar fi diabetul zaharat. Tot mai mulți oameni apelează la tatuajele medicale pentru a notifica altora starea lor.
Tatuajele medicale avertizează alte persoane despre starea medicală a unei persoane, despre alergii la anumite substanțe și aceste informații pot duce la salvarea vieții lor. Unii specialiști spun că astfel de tatuaje ar trebui să fie o practică comună în comunitatea medicală, care, ar trebui să fie, de asemenea, implicată în dezvoltarea lor.
În multe cazuri, medicii chemați pentru situații de urgență sunt în căutarea de detalii importante despre starea pacientului. Astfel de brățări sau de bijuterii, cum ar fi bijuterii MedicAlert care au gravuri despre starea medicală pot fi de un real ajutor. Un tatuaj sau o brățară poate deveni o soluție excelentă pentru cei, care suferă de o afecțiune și au nevoie urgentă de un ajutor.
Tatuaj care monitorizează nivelul de glucoză din sânge
Diabeticii care resping testul de sânge efectuat zilnic, necesar pentru controlul glicemic se pot bucura: o echipă de cercetători au dezvoltat un dispozitiv pentru a măsura nivelul de zahăr din sânge folosind un SmartPhone și un „nano tatuaj“.
Pentru a crea nanotatuajul, cercetătorii de la Northeastern University (Boston), au injectat în piele, o soluție bogată de nanodroplets, polimer care conține un pigment fluorescent, dar nu la fel de profund ca cerneala de tatuaj. Această soluție este, de asemenea, concepută pentru a se degrada și elimina din organism, în timp, fără efecte secundare.
Tatuajele nu sunt permanente, pacienții urmând să se prezinte periodic la medic pentru reaplicarea lor. Procesul implică injectarea în epidermă a unor particule fluorescente, a căror stralucire și chiar culoare se schimbă în funcție de nivelul glucozei ori al sodiului din sânge – o metodă foarte eficientă de avertizare, mult mai comodă comparativ cu metoda folosită până acum, de recoltare frecventă de mostre de sânge.
În contact cu glucoza sau cu sodiu, de exemplu, particulele reacționează și emit lumină.
Cu ajutorul unui aplicații pentru SmartPhone, pacienții cu diabet zaharat pot măsura nivelul de fluorescență și deduce nivelul de zahăr din sânge. Aplicația telefonului analizează imaginea făcută tatuajului și comunică care este nivelul de zahăr din organism. Aplicația va fi dezvoltată și testată pentru o gamă mult mai mare de afecțiuni dar și pentru a monitoriza nivelul de de dioxid de carbon din sânge, azot, sau potasiu, de sodiu pentru sportivii profesioniști care doresc să se protejeze de deshidratare, anemie sau lipsă de oxigen.
Acest tip de tatuaj este eficient pentru toți, este util pentru a indica o alergie de droguri sau un istoric medical special, sau pentru a indica grupa sanguină, util în cazul în care necesită o transfuzie de sânge în urma unui accident. Tatuajul poate înlocui, de asemenea, un card de donator de organe.
Acest tip de tatuaj „medical“ este deja utilizat de către persoanele care nu doresc să fie resuscitate.
Acest din urmă caz, evident, ridică probleme etice pentru medici, deoarece o persoană care are un tatuaj pe care scrie că ea nu vrea resuscitare, medicii ar trebui să-i urmeze mesajul? Ce valoare poate avea o astfel de indicație dată de un tatuaj? În toate cazurile, este recomandabil să se gândească de două ori înainte de a avea un tatuaj.
Parmac Lucian
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane