Obiecte în rol de companioni, tactile și emoționale, noile gadgeturi au schimbat total abordarea noastră față de tehnologie. Acum, toate smartphone-urile, tabletele, laptopurile, e-bookurile, computerele cât și camerele foto au adoptat această filosofie: frumusețea designului bate eficiența acestuia. De multe ori o prezentare de produs se termină lamentabil. Dar acest produs cu ce e mai diferit decât acesta? ?ê?£i după o lungă înșiruire de caracteristici, megapixeli, giga, inchi, zoomi și alte noțiuni izvorâte dintr-un manual de utilizare procurat de la NASA, cumpărătoarea s-a decis. Îl vreau pe cel roz.
Aparatele foto
Caracteristicile minime luate în considerare la achiziția unui aparat compact pentru început ar fi:
Megapixelii. Aceștia nu ar trebui să fie considerați o caracteristică esențială a aparatelor foto. Din păcate, atât producătorii cât și comercianții își concentrează eforturile de marketing pentru a induce publicului neavizat că un aparat cu mai mulți megapixeli face poze mai reușite, mai „frumoase”, ceea ce nu este adevărat. Din contră, la aparatele compacte, mai mulți megapixeli fac mai mult rău decât bine, din cauză că pe un senzor mic sunt îngrămădiți mai mulți pixeli, ceea ce determină în condiții de iluminare slabă, atunci când se folosește o valoare ISO (sensibilitate la lumină) ridicată, ca pozele să aibă o calitate proastă.
Dacă vrei să prelucrezi pozele pe calculator, în special să tai din ele, sau dacă vrei să mergi la un laborator pentru a tipări poze mai mari, atunci megapixelii contează, aceasta pentru că odată redimensionată sau tipărită, poza va arăta încă bine și nu se va produce fenomenul de pixelizare.
Zoom – Există două tipuri de zoom. Cel optic, si cel digital. Zoom-ul total la care poate ajunge un aparat este compus din zoom optic înmulțit cu zoom digital. Mulți producători și comercianți fac publicitate lăudându-se cu valori ale zoom-ului mari. Atunci când cumperi, trebuie să te interesezi care este valoarea reală a zoom-ului optic.
Tipul de compresie – Reprezintă felul în care imaginea este înregistrată pe cardul de memorie. Alege un aparat care iți permite să schimbi tipul de compresie. Compresia afectează calitatea imaginii salvate. Cu cât compresia este mai puternică, imaginea va avea o calitate mai slabă și invers, cu cât compresia este mai scăzută, imaginea are o calitate mai bună.
Modul Macro – Acesta este un mod de a face poze atunci când vrei să surprinzi detalii de pe subiecte minuscule, cum ar fi gâze flori, monede etc. Ar fi bine să iei un aparat care să aiba și acest mod. Multe din aparatele din prezent au această posibilitate.
Lumină de ajutor pentru focalizare – Atunci când faci poze în condiții de lumină scăzute aparatul lansează către subiect o lumină vizibilă undă infraroșie care ajută la focalizare.
Cardurile de memorie – Aici se stochează pozele. Deși unele aparate au și memorie internă, aceasta este de regula dimensiuni mici, nefiind suficientă pentru a face la un moment dat mai mult de 10-20 de poze. Există și aparate cu 4-16 GB memorie internă, dar care la noi momentan prețurile sunt prohibitive. Majoritatea aparatelor compacte însă, inclusiv DSLR, funcționează cu carduri de memorie. Există mai multe formate de carduri de memorie și de diferite mărimi.
Nu toate cardurile de memorie se potrivesc la orice aparat. Atunci când cumperi aparatul, de obicei cumperi și un card de o dimensiune mai mare față de cel livrat inițial. Ai grijă să fie un format compatibil cu modelul de aparat achiziționat.
Tabletele
O tabletă (eng., Tablet Computer) reprezintă un calculator personal mobil complet, mai mare în dimensiuni decât un telefon mobil sau un PDA, integrat într-un display sensibil la atingere și care se operează in cea mai mare parte prin atingerea ecranului.
Tableta utilizează o tastatură virtuală sau un pix digital, însă poate utiliza și o tastatură fizică conectată prin USB, Bluetooth etc. De la mijlocul anului 2010, calculatoarele mobile de tip Tablet PC au primit o nouă perspectivă, având sisteme de operare mobile cu o interfață utilizator modernă și ergonomică, conducând la apariția unui nou tip de dispozitiv de calcul. Aceste dispozitive, denumite tablete sunt operate cu ajutorul degetelor, prin utilizarea ecranelor capacitive cu atingere multiplă, astfel de ecrane fiind superioare calitativ ecranelor rezistive operate prin stilou. Prima tabletă a fost iPad, lansată de compania Apple, urmată de Samsung Galaxy Tab, precum și altele.
Tabletele moderne utilizează procesoare cu arhitectură ARM, special concepută pentru echipamente portabile, acum fiind destul de puternică (odată cu introducerea familiei ARM Cortex) pentru sarcini de tipul navigare pe internet, producție ușoară și jocuri.
Deși termenul a fost inițial introdus de Microsoft in 2000-2001, astăzi tableta se referă la orice dispozitiv personal de calcul de dimensiuni reduse, având ecran sensibil la atingere și oricare din sistemele de operare utilizate in prezent.
Caracteristici ale tabletelor:
Accelerometru: reprezintă un sistem senzorial care detectează mișcările fizice ale tabletei. Acesta permite o flexibiltate mai mare in utilizare, deoarece tabletele nu au numaidecât o direcție fixă de utilizare. Accelerometrul poate fi, de asemenea, utilizat pentru detecția orientării tabletei relativ la centrul pămantului, dar poate detecta și mișcarea tabletei, ambele capacități putand fi utilizate ca o interfață de comandă alternativă pentru componenta software a tabletei.
Senzori de lumină ambientală și proximitate: reprezintă „simțuri“ suplimentare ale tabletei, care oferă, de asemenea, un control imbunătățit in utilizarea tabletei.
Unitate de stocare: tabletele de dimensiuni mai mari utilizează hard discuri similare celor din laptop-uri, in timp ce tabletele moderne mai mici conțin memorii on-board de tip flash. De asemenea, tabletele mai prezintă porturi pentru memorii externe, cum ar fi card-urile Secure Digital.
Comunicații wireless de tip Wi-Fi, 3G/4G, Bluetooth: fiind prin proiectare dispozitive mobile, tabletele au incorporate numaidecât tehnologii de rețea tip wireless, care facilitează accesul la Internet al acestora, precum și conectarea in rețele locale de calculatoare sau direct la un calculator sau alt dispozitiv, in vederea partajării de informații.
Smartphone-urile
Un smartphone este un telefon mult mai deștept. Alături de toate funcțiile de bază ale unui telefon mobil cu care ești deja obișnuit, un smartphone aduce în plus sute de mii de aplicații care îți ușurează viața. E ca și cum ai mereu un computer, un telefon și un MP3 Player în buzunar, într-un singur dispozitiv!
Din ce în ce mai multe persoane aleg să cumpere un Smartphone. Motivele pot fi diferite pentru fiecare: vrei să fii mereu conectat la ultimele știri, să îți verifici mailurile instant, să te joci cele mai noi jocuri sau poate că vrei să vezi ce mai fac prietenii tăi din rețelele sociale.
Dispunând și de o tastatură reală sau virtuală, el oferă funcționalitățile de PDA, agendă, calendar, navigare GPS, eventual și e-mail, navigare în Internet, minicalculator, aparat foto, aparat de filmat și altele. De obicei el dispune de un ecran (monitor) sensitiv la atingere de tip touchscreen. În prezent cele mai multe modele de smartphone pot fi folosite și pentru făcut fotografii sau pentru înregistrări audio și video.
Funcțiile sunt realizate cu ajutorul aplicațiilor software, care lucrează sub un sistem de operare specific. Cele mai folosite sisteme de operare pentru smartphone-uri sunt: Symbian OS, iPhone OS, RIM BlackBerry, Windows Mobile, Familiar Lux, Palm OS, etc. În octombrie 2008 Google și T-Mobile au lansat pe piață sistemul de operare Android. Pe un smartphone se pot programa și instala și aplicații suplimentare care îi lărgesc posibilitățile, numite app, plural: apps.
Cum deja nu mai surprinde pe nimeni, Android ocupă locul întâi în preferințele utilizatorilor de smartphone-uri cu o pondere de 28,5% din întreaga piață a smartphone-urilor. Clasamentul ne dezvăluie locul doi ocupat de iPhone OS cu o cotă de piață de 26,4% urmat de Symbian (22,3%), BlackBerry (9,7%), Windows Mobile (6,2%).
E-book
Un e-book este un fișier electronic digital ce conține textul și imaginile unei cărți, între timp chiar și clipuri video, de obicei toate protejate împotriva folosirii abuzive printr-un sistem de gestiune a drepturilor digitale de tip digital rights management (DRM). Cărțile electronice sunt cărți virtuale. Ele se pot citi pe mai multe tipuri de aparate cu monitor (ecran), în general portabile: calculatoarele personale, tablete, smartphone-uri, sau și pe dispozitive special construite pentru cititul căților, numite e-reader sau e-book reader. De asemenea, multe telefoane mobile pot fi folosite și pentru citirea cărților electronice. Mediul de transmitere pentru descărcarea datelor este Internetul, combinat eventual cu un sistem de telefonie mobilă de tip GSM, totul fiind oferit în formă de serviciu web contra cost.
În funcție de model, dispozitivele e-reader se pot compara la greutate cu o carte adevărată, deci pot fi luate cu sine peste tot, dar sunt făcute pentru a cuprinde (memora) simultan mari cantități de informație, chiar sute de romane. Multe din aparatele e-reader se pot folosi la afișarea nu numai a cărților electronice, dar și pentru gazete, ziare, reviste, chiar pagini web ș.a.m.d., în general pentru toate materialele scrise. În ultimii ani și tehnologia acumulatorilor a progresat mult, astfel încât funcționarea este asigurată pentru ore în șir cu o singură încărcare.
O mare importanță la un e-book reader o are tehnologia folosită pentru ecran, care trebuie să asigure o ușurință mare la citire (ergonomie), comparabilă cu cea de la o carte reală, în cele mai diverse situații de iluminare.
Laptopuri
În principiu, sunt două aspecte de care ar trebui să ținem cont: portabilitatea și mobilitatea, pe de o parte, și puterea de calcul, pe de altă parte.
Greutatea. Este esențial ca un laptop portabil sa fie ușor, astfel încat să îl poți plimba cu tine fără să te tragă geanta într-o parte. De obicei, o dată cu scăderea în greutate scad și performanțele sau dotările. Din fericire, sunt producători care au rezolvat această problemă prin folosirea unor materiale foarte ușoare la construcția carcasei și a unor componente de dimensiuni reduse. Un laptop se poate numi portabil dacă greutatea sa nu depășește 2,5 kg și devine ultra-portabil atunci când acesta are sub 2 kg.
Durata de viață a bateriei. Este normal dacă vrei mobilitate de la laptopul tău să dorești să lucrezi cât mai mult la el fără a depinde de o priză. În acest sens ar trebui să fii foarte atent la tipul de baterie de care laptopul dispune, cu cât mai multe celule și cât mai mulți amperi. Dar nu numai bateria vă oferă o autonomie de lucru ridicată, ci și procesorul cu care este dotat laptopul, iar dacă urmăriți o durată cât mai mare de viață a bateriei, orientați-vă către un procesor „mobile“ sau cu tehnologia ULV (Ultra Low Voltage), care consumă mult mai puțin decât un procesor mobil obișnuit.
Ecranul. Un laptop cu un ecran mai mare de 13 inch nu mai este portabil din start, deoarece, după cum bine putem să ne dăm seama, dimensiunea ecranului reprezintă 95% din dimensiunea laptopului. În altă ordine de idei, cu cât ecranul este mai mare, cu atât consumul de energie este mai mare și astfel autonomia de lucru are de suferit. Există însă „LED Tehnology“, care ajută la un consum foarte mic de energie și se transpune în ecrane cu o grosime de 4-5 mm.
Conectivitate. Trebuie să căutam cu atenție ca laptopul să fie dotat cu o placă de rețea wireless, pentru putea beneficia de o conexiune fără fir la internet (Wi-Fi), acolo unde este posibil sau, de ce nu, cu tehnologia Bluetooth pentru a putea comunica la fel de bine cu mobilul sau cu alte laptopuri.
Dacă nu suntem în continuă mișcare și nu ne prea interesează mobilitatea laptopului nostru, atunci cu siguranță ne va interesa să avem cel mai puternic laptop. În acest caz ar trebui să ne uităm cu atenție la următoarele componente ale sale: procesor, placă video, memorie și hard-disk.
Parmac Lucian