Conform unui nou studiu, aplicațiile destinate telefoanelor de tip smartphone-uri prin care sunt difuzate anunțuri de publicitate schimbă setările inițiale ale telefonului și vă fură agenda telefonică a telefonului fără a avea permisiunea. Rețelele de anunțuri agresive pot ascunde anunțuri, notificări de mesaje de tip text sau icoane app, și, uneori, modifică setările browser-ului cât și a marcajelor de internet. Adesea, aceste aplicații încărcă lista de contacte la servere de rețea, iar rețeaua o vinde apoi la firme de marketing.
Sună înfricoșător? Aceasta nu este o problemă uriașă încă, dar este una în creștere. Peste 5% din aplicațiile gratuite de telefonie mobilă folosesc o rețea „agresivă“ pentru a se face cunoscute.
Studiul a constatat ca 19200 din 384000 de aplicații testate au fost catalogate ca dăunătoare pentru utilizatori și culmea e că aceste aplicații au un uimitor număr de peste 80 de milioane de descărcări la activ.
Cel mai popular tip de aplicații care folosesc rețele de anunțuri „agresive“ sunt aplicații de personalizare a telefonului printre care cele care includ imagini de fundal. Jocurile de benzi desenate, aplicații de divertisment sunt, de asemenea, printre cele mai probabil de a avea rețele „agresive“.
Aceste se numesc „agresive“, întrucât ele generează mai multe venituri pentru dezvoltatorii de aplicații.
Telefoanele inteligente de azi sunt computere de buzunar, capabile de navigare pe Web, trimiterea de mesaje, face achiziții online, administrarea conturilor bancare, ținând fotografii și multe altele. Dar, în timp ce majoritatea oamenilor folosesc software de securitate pe computerele lor pentru a păstra informațiile sensibile în condiții de siguranță, foarte puțini au software de securitate instalat pe smartphone-urile lor. De fapt, un raport recent spune ca doar 4 la suta din smartphone-uri și tablete, sunt protejate împotriva virușilor, furtului cât și protejate la pierderea datelor.
Potrivit unui sondaj realizat de Symantec Norton Security, 34 % dintre americani raportează anual pierderea telefonului, parolei sau furtul informațiilor cu caracter personal.
Deși prejudiciul poate fi inversat de obicei prin eliminarea aplicației dăunătoare, aici vine problema întrucât aplicația care cauzează probleme poate fi greu de identificat.
Telefoanele inteligente sunt un produs de masă și sunt dispozitive care sunt în mod inerent mai nesigure decât calculatoarele noastre, cel puțin pentru două motive – în primul rând, ele sunt legate de un plan de plata, și aproape tot ceea ce facem pe telefoanele noastre – trimiterea de mesaje, apelurile telefonice, navigarea pe net, etc – implică un transfer de bani. Al doilea motiv este că ținem telefoanele mobile pe lângă noi tot timpul, așa că sunt mai multe dispozitive personale decât PC-ul, deci putem avea încredere în acestea mai mult.
Abonamentele telefonice – o amenințare
Două motive ar trebui să fie suficiente pentru a lua în serios virușii de telefon și totuși, noi nu facem. Primul motiv – de fapt smartphone-urile sunt proiectate pentru a lucra cu un plan de plată fie vorba de abonament fie vorba de cartelă pre-pay – fapt care îl face mult mai vulnerabil, întrucât este mult mai ușor ca un proprietar de smartphone să fie furat decât un proprietar de PC. Asta e ușor de explicat – PC-uri sunt, în general mai bine protejate și nu sunt mai multe moduri în care hackerii pot beneficia în mod direct în cazul în care infectează un computer. Cu smartphone-urile este diferit – un malware poate prelua controlul telefonului dvs. și poate trimite mesaje text publicitare sau poate forma numere cu tarif special. La final, pentru noi, în calitate de consumatori finali, factura telefonică ne va veni majorată și cei mai mulți oameni preferă să evite astfel de surprize șocante.
Al doilea motiv – faptul că smartphone-urile sunt dispozitive personale nu trebuie să fie subestimat. Cei mai mulți oameni au tendința de a stoca pinuri de la carduri, ID-urile lor bancare, parole de conectare sau imagini de la o petrecere, lucruri pe care mulți oameni nu sunt dornici să le împărtășească cu comunitatea (cum e și cazul Paris Hilton)
?ê?£i ce este mai personal decât smartphone-ul nostru drag? Sigur, avem laptopuri și netbookuri, dar noi nu le purtam cu noi timp de 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, nu? Să nu mai vorbim că mai multe persoane au început să trateze smartphone-uri ca gadget-uri de lucru, iar pariul nostru este că această tendință va crește în viitor, deoarece aceste dispozitive devin din ce în ce mai puternice.
Toate aceste lucruri duc la un singur lucru – o mulțime de informații sensibile stocate pe dispozitivele noastre inteligente, pot fi ușor furate de către dezvoltatorii de malware.
Aplicații bune, aplicații rele
O problemă de securitate este că (cel puțin la suprafață), nu există nici o diferență între „o aplicație bună“ și „o aplicație rea“ (adică infectată). Adevarul este, ambele aplicații „bune“ și „rele“, utilizează aceleași funcții ale telefonului (cum ar fi GPS, date de contact, etc), și este, în general, imposibil să-ți dai seama dacă o anumită aplicație este infectată sau pur și simplu utilizează în mod eronat funcțiile sistemului. În plus, s-a raportat faptul că marea majoritate a creatorilor de malware nu se deranjeză în a-și scrie aplicațiile proprii. Aceasta se poate explica ușor – în primul rând, dezvoltarea unui program necesită timp și evident multe ore de muncă, și nu este în interesul hackerilor de a scrie aplicații proprii. Aceștia preferă în a adăuga unele linii cod „infectate“, linii de cod pentru o aplicație deja existentă.
Apoi, cu aplicația respectivă modificată, ei o vor publica pe un site, într-un magazin de aplicații – de obicei, ca o versiune gratuită a unui App altfel plătit – și dacă ați descărcat aplicația în cauză aceștia pot obține acces la aparatul dvs.
Android este în creștere de popularitate, așa că este de înțeles că hackerii tintesc sistemele Android mult mai des. Totuși, sistemul de operare își crește nivelul de securitate cu fiecare actualizare, astfel încât unele din problemele de securitate vor fi rezolvate în viitorul apropiat.
Este important de remarcat, totuși, că, la calculatoare, cel mai bun mod de a rămâne liber de malware este de a fi vigilenți tot timpul.
Este în interesul dvs. să nu descărcați aplicații de care nu sunteți sigur, pentru că este aproape sigur că aceste aplicații sunt infectate cu viruși. Bunul simț este cel mai bun prieten al omului și este de o importanță capitală să-l folosiți atunci când vine vorba de securitatea telefonului întrucât nici un program de securitate sau program antivirus mobil nu vă poate salva smartphone-ul.
Ceea ce rămâne la sfârșit depinde de dvs. pentru a decide dacă aveți nevoie de un program antivirus mobil sau nu. Unii oameni sunt de părere că aceste aplicații mobile de securitate încetinesc telefonul, în timp ce alții susțin că este de maximă importanță să aibă un program antivirus instalat pe telefon. Oricum, nu ar fi rău să încercați un program antivirus mobil gratuit și să vedeți cum funcționează.
Parmac Lucian
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane