Metodă inedită de a renunța la fumat. Cum poți folosi telefonul mobil pentru a scăpa de viciu
Programele de sănătate publică transmise pe telefonul mobil prin intermediul SMS-urilor s-au dovedit a fi eficiente în cazurile în care persoanele care vor să renunțe la fumat intră în sevraj.
Încurajările și sfaturile prin SMS reprezintă un ajutor util pentru persoanele care încearcă să pună capăt dependenței lor de tutun. Potrivit unei reviste publicate de organizația non-profit Cochrane, fumătorii care au beneficiat de acest gen de "coaching" ("consiliere") au într-adevăr mai multe șanse să fie în continuare abstinenți (din acest punct de vedere, n.r.) la șase luni după ce au renunțat la fumat, informează lefigaro.fr.
Oamenii de știință au analizat rezultatele furnizate de cinci studii realizate pe 9.000 de "candidați" la sevraj, de toate vârstele, înscriși în programul de renunțare la fumat, implementat cu ajutorul telefoanelor mobile. Mai multe mesaje audio și scrise le-au fost expediate în fiecare zi. Într-unul dintre studii, participanții primeau și mici fișiere video, care prezentau diverse metode ce pot fi utilizate pentru a renunța la fumat.
Cercetătorii de la Universitatea Auckland din Noua Zeelandă au remarcat un beneficiu de până la două ori mai mare cu aceste metode, în comparație cu grupul-țintă, chiar dacă rezultatele au diferit de la un studiu la altul. "Telefonul mobil face de acum parte din viața cotidiană, mai ales din cea a tinerilor adulți. Este un mijloc de livrare a unor mesaje de sănătate publică, care s-a dovedit eficient și, fără niciun dubiu, mai puțin costisitor decât liniile telefonice de asistență", au adăugat autorii acestei analize.
Oamenii de știință au lansat un apel prin care au solicitat realizarea unor noi studii care să măsoare eficiența aplicațiilor de pe telefoanele inteligente care înregistrează un avânt spectaculos în perioada actuală. Unele dintre ele sunt puse la punct de laboratoare farmaceutice. O astfel de aplicație încearcă de exemplu să îi motiveze pe foștii fumători, prezentându-le în timp real efectele benefice pe care renunțarea la fumat le are asupra sănătății lor. După ce a furnizat o serie de informații despre obiceiurile sale zilnice în ceea ce privește fumatul, abonatul primește mesaje în fiecare zi care îi indică estimări în privința creșterii speranței de viață, a ameliorării riscului de infarct și a capacităților sale respiratorii, dar și economiile financiare realizate.
O altă aplicație reproduce mecanismele unui joc de recompensare, în speranța de a-l stimula pe "abstinent" să își respecte promisiunea făcută lui însuși, oferindu-i puncte pentru fiecare țigară pe care nu a fumat-o. În opinia lui Christophe Leroux, purtătorul de cuvânt al Ligii contra cancerului, "aceste programe informatice pot fi interesante, dar ele au un impact doar asupra fumătorilor deja angajați în demersul de renunțare la fumat, care sunt «recidiviști» ai sevrajului".
Mediafax
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane