În următorii 25 de ani, avansul științei și al medicinei va facilita atingerea vârstei de 150 de ani. Este teoria cercetătorului Aubrey De Grey, gerontolog și director științific al fundației SENS (Strategies for Engineered Negligible Senescence) care studiază problema longevității. Veridicitatea acestei teorii poate fi probată deoarece, potrivit omului de știință, această persoană s-a născut deja. De asemenea, el consideră că, în următorii 20 de ani, se va naște și primul om care va serba 1.000 de aniversări. Este uluitor și, chiar dacă pare de necrezut, specialiștii lucrează la tehnici de controlare a îmbătrânirii. „Aș fi de părere că avem șanse 50/50 să controlăm medical îmbătrânirea în următorii 25 de ani“, spunea Grey.
„Tratarea“ îmbătrânirii va fi posibilă prin instrumente destinate eliminării bolilor și extinderii vieții prin tratamente cu celule stem, terapii genetice, stimularea imunității etc. Pacienți voluntari cu probleme ale coloanei vertebrale au beneficiat deja de tratamente cu celule stem, iar extinderea procedurilor și la nivelul țesuturilor afectate ale creierului și ale inimii sunt chestiuni aflate pe lista priorităților. Menținerea unei stări de sănătate mai bune va fi principala preocupare a specialiștilor, prin vizite periodice la medic, de „întreținere“ deoarece, potrivit spuselor cercetătorului: „Nu ținem oamenii vii într-o stare proastă de sănătate. Prevenim îmbolnăvirea ca efect al îmbătrânirii“. În lume, în fiecare an, speranța de viață crește în medie cu trei luni, experții estimând existența unui milion de centenari până în anul 2030.
Aubrey De Grey clasifică daunele provocate de înaintarea în vârstă în 7 categorii, iar știința propune sau va căuta modalități de „tratare“ a îmbătrânirii prin tehnicile amintite. „Terapia cu celule stem este parte a acestui proces, fiind destinată să repare un anumit tip de degradare – pierderea de celule, atunci când acestea mor și nu sunt înlocuite automat. Procedeul se află acum în teste clinice“, declară doctorul. Totodată, acesta a vorbit și despre următorul fapt: „Ce putem prezice în termeni cât de mult pot oamenii trăi este absolut nimic, întrucât acest lucru este determinat de riscul implicat de alte cauze, precum accidentele, dar nu ar trebui să existe o limită a vieții în funcție de timpul trecut de la naștere. Sensul întreținerii este că funcționează la nesfârșit“. Prelungirea vieții este deocamdată un subiect controversat. Cea mai longevivă persoană a atins 122 de ani și este din Japonia, în lume existând în 2010 40.000 de centenari. Eforturile medicilor de a alunga îmbătrânirea excesivă s-ar putea dovedi ineficiente în condițiile creșterii ratei de obezitate în rândul persoanelor.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane