Au devenit celebre în întreaga lume pentru brutalitatea cu care sunt tratați prizonierii, pentru metodele inumane pe care le aplică pe ei sau pentru condițiile mizerabile în care sunt ținuți acești oameni.
Închisoarea de stat San Quentin – California, USA
Este cea mai cunoscută închisoare a statului California și a fost de-a lungul timpului scena celor mai celebre povești din carceră. Acolo sunt ținuți deținuții condamnați la moarte și are chiar și o cameră de gazare, folosită acum pentru executarea prin injecție letală. Cei peste 1500 de oameni care formează personalul închisorii se străduiesc să mențină controlul, însă violența la San Quentin a devenit o tradiție. În plus, închisoarea are lacune mari în ceea ce privește serviciul medical. De-a lungul istoriei, mulți deținuți au fost diagnosticați greșit, iar doctorii de acolo continuă chiar și în zilele noastre să opereze în condiții mizere.
Închisoarea Sabaneta – Venezuela, America de Sud
Sistemul de închisori al Venezuelei are o capacitate de 15.000 de deținuți, însă astăzi închisorile venezuelene găzduiesc 25.000 de deținuți. Avånd în vedere că o treime din populația țării are un nivel de trai foarte scăzut, închisori precum Sabaneta sunt pline. Unii prizonieri sunt forțați să doarmă în hamacuri agățate de țevile subțiri ale coridoarelor de acces, în timp ce corupția e în floare și permite deținuților bogați și puternici să obțină celule mai mari. Personalul este insuficient (un gardian la 150 de deținuți), iar incidentele violente sunt în floare. Unul dintre cele mai înfricoșătoare a fost moartea a 108 deținuți într-o cruntă bătălie în ianuarie 1994, iar de atunci nivelul de violență din închisoare nu a scăzut aproape deloc.
Închisoarea Diyabakir – Turcia
Începånd cu condamnarea la închisoare pe viață a unor minori, continuånd cu supraaglomerarea și cu inundarea coridoarelor cu apa din canalizare, închisoarea inspiră teamă și furie, scrie Askmen.ro. Deținuții și gardienii se dușmănesc mai mult decåt în orice altă închisoare, și totul a început cu un incident din 1996, soldat cu instaurarea unei reguli de o autoritate brutală. Deținuții au foarte puține drepturi și există un număr mare de deținuți politici ale căror drepturi fundamentale sunt eradicate. Guvernul turc încearcă să interzică aceste tratamente crude, dar fără prea mari șanse de reușită.
Închisoarea Mendoza – Argentina, America de Sud
Închisoarea are o problemă acută – supraaglomerarea, găzduind 1600 de prizonieri într-o clădire cu o capacitate de numai 600. Prizonierii dorm pe podea și sunt supuși la dese abuzuri și la tortură. S-au înregistrat 22 de decese din februarie 2004 pånă în noiembrie 2005, iar cauzele deceselor nu au fost elucidate. Condițiile de trai sunt un coșmar. Pentru a protesta, unii prizonieri au ajuns chiar să-și coasă propria gură. Sunt forțați să defecheze în pungi de plastic și să urineze în sticle. Coridoarele sunt pline de gunoaie și des inundate de apa din canalizare.
Închisoarea Rikers Island – New York, USA
Numărul mare de incidente violente au determinat conducerea închisorii s-o transforme într-o fortăreață, fiind supusă unor reforme riguroase care au făcut-o să devină cea mai sigură din stat. Însă reputația o va urmări întotdeauna. Sistemul este foarte bine organizat, dar atmosfera este foarte tensionată. Deținuții simt nevoie să se apere folosindu-se de tot felul de arme, dar dacă sunt surprinși cu astfel de obiecte, li se prelungește sentința.
Închisoarea din Nairobi – Kenya, Africa
Este probabil cea mai aglomerată închisoare din țară, găzduind 3800 de deținuți în loc de 800, cåt are capacitate. Pentru a avea o imagine clară, 250 de deținuți cu sentințe scurte sunt ținuți într-o cameră de 50 de locuri. Nu au nici saltele, și nici îngrijire medicală, majoritatea prizonierilor sunt mai mult dezbrăcați, din cauza căldurii și a supraaglomerării. Închisoarea a devenit un focar de infecție, iar grupurile sanitare dotate inadecvat nu fac decåt să amplifice răspåndirea bolilor.
Închisoarea Militară Tadmor – Syria, Africa
„Regatul morții și al furiei“, închisoarea este cunoscută pentru metodele revoltătoare de tortură, execuțiile și masacrele care au avut loc au intrat în istorie. În iunie 1980, în urma unui atentat de asasinat asupra președintelui, trupe de comando au intrat în închisoare și au ucis 500 de deținuți.
Închisoarea La Santé – Paris, Franța
Este un loc atåt de deprimant, încåt deținuții au încercat să se sinucidă folosind chiar și otravă pentru șobolani. La Santé se caracterizează prin violență, depravare, brutalitate. Acolo, deținuții mai slabi devin sclavi. Prizonierii petrec numai patru ore în afara celulelor. Din cauza faptului că nu au acces la dușuri decåt de două ori pe săptămånă, mulți dintre deținuți suferă de boli de piele, iar cei care au probleme cu plămånii au fost ținuți în celule slab ventilate și cu umiditate ridicată.
Închisoarea de maximă siguranță (ADX) – Colorado, USA
ADX a fost înființată să înlocuiască faimoasă Alcatraz în 1963. Deținuții de aici au voie să părăsească celulele numai nouă ore pe săptămånă. Au mers atåt de departe, încåt și orele de lumină naturală și artificială sunt limitate. Nu există interacțiune, cuștile din ciment și oțel împiedică orice încercare de comunicare între prizonieri și chiar și contactul cu gardienii este limitat. Ispășirea pedepsei în această închisoare a fost asemănată cu sechestrarea în propria baie, 22 de ore pe zi.
Penitenciarul Carandiru – Brazilia, America de Sud
„Iadul pe Pămånt“, așa a fost descrisă această închisoare. Carandiru a fost gazda celui mai îngrozitor masacru din istorie – 102 deținuți au fost împușcați mortal în 1992. La fel ca și în alte penitenciare, și aici ne lovim de problema îngrijirilor medicale precare. Unul din cinci prizonieri este infectat cu virusul HIV și de multe ori li se refuză dreptul la anestezie înaintea unei intervenții chirurgicale. O altă problemă a închisorii este tortura aplicată deținuților. În plus, închisoarea este populată cu un număr dublu de deținuți față de capacitatea normală a acesteia, iar cånd te confrunți cu o asemenea problemă, menținerea disciplinei și a controlului devine nu numai dificilă, ci de multe ori imposibilă.