Trei astronauți de pe Stația Spațială Internațională (ISS) – doi ruși și un american – au revenit miercuri pe Terra, după ce au petrecut mai mult de cinci luni în spațiu, a anunțat Centrul rus pentru controlul zborurilor spațiale (TSOUP). />Rușii Pavel Vinogradov și Alexandr Misurkin și americanul Chris Cassidy au aterizat la ora prevăzută, 08.58 (02.58 GMT), în stepele din Kazahstan, o fostă republică sovietică din Asia Centrală în care Rusia exploatează cosmodromul Baikonur.
O înregistrare video publicată pe site-ul TSOUP îi arată pe cei trei astronauți în timp ce sunt extrași din capsula care i-a readus pe Terra și transportați apoi în scaune.
"Totul s-a petrecut bine, foarte încet", a declarat Pavel Vinogradov, în vârstă de 60 de ani, zâmbind.
"A fost un zbor memorabil", a spus la rândul său Chris Cassidy, strângându-i mâna colegului său rus de pe ISS.
Cei trei astronauți au ajuns pe ISS pe 29 martie, după ce au efectuat un "zbor express" care a avut o durată record de mai puțin de șase ore – spre deosebire de cele două zile care sunt necesare în cazul celorlalte lansări – la bordul unui vehicul spațial rusesc Soyuz.
După sosirea lor, mai multe incidente au avut loc la bordul stației. În mai, o scurgere de amoniac a fost detectată în segmentul american al ISS, fapt care i-a obligat pe doi astronauți să iasă de urgență pe orbită pentru a înlocui o pompă.
În iulie, astronautul italian Luca Parmitano a fost victima unei misterioase scurgeri de apă în casca sa, în timpul unei ieșiri în spațiu, pe care a fost nevoit să o întrerupă de urgență.
În august, Alexandr Misurkin și Fiodor Yurchikhin au efectuat o ieșire pe orbită pentru a remedia o problemă tehnică la una dintre antenele stației.
Italianul Luca Parmitano, rusul Fiodor Yurchikhin și astronauta americană Karen Nyberg au rămas la bordul ISS.
Echipajul de pe ISS va fi completat la sfârșitul lunii septembrie cu americanul Michael Hopkins și rușii Oleg Kotov și Serghei Riazanki.
După retragerea din circulație a navetelor americane, în 2011, NASA depinde exclusiv de capsulele rusești Soyuz – care au trei locuri – pentru a-și trimite astonauții la bordul ISS și plătește Rusiei suma de 63 de milioane de dolari pentru un loc la bordul acestor vehicule.
În ceea ce privește misiunile de aprovizionare, ISS depinde de vehiculele automatizate de tip cargo rusești Progress, europene (ATV) și japoneze (HTV), care sunt create pentru a fi folosite o singură dată și care se autodistrug arzând la reintrarea în atmosfera terestră, la finalul misiunii.
ISS este un proiect spațial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanțat în principal de Statele Unite ale Americii și la realizarea căruia participă 16 țări. Stația este ocupată în permanență, din noiembrie 2000, de echipaje comune.
ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotație completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spațiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.
Mediafax