1. Denumirea de Halloween este, de fapt, o prescurtare de la denumirea inițială de All-hallow-even. Aceasta nu este singura denumire a sărbătorii, ci, pe parcursul anilor, au apărut numeroase altele. All Hallow’s Eve, Lamswool, Samhain, Summer’s End sau Snap-Apple Night sunt câteva dintre ele.
2. Deși este sărbătorită cu mare fast în State, se crede că, la origine, Halloween este o sărbătoare irlandeză.
3. Câteva mii de oameni de pe planetă suferă de Samhainophobia sau o teamă irațională față de sărbătoarea Halloween-ului. Alte fobii, la fel de relevante și comune pentru această perioadă a anului sunt: wiccaphabia (frica de vrăjitoare), phasmophobia (frica de fantome) sau coimetrophobia (frica de cimitire).
4. Halloween este a doua cea mai exploatată sărbătoare din punct de vedere comercial după Craciun. Ceea ce ar fi trebuit să fie o sărbătoare simplă, celebrată într-o singura zi, s-a transformat într-un sezon întreg dedicat cumpărăturilor: ornamente, lumini, costume, petreceri, decorațiuni. “În ce te costumezi de Halloween?” a devenit a doua cea mai sâcâitoare întrebare după “Ce faci de Revelion?”.
5. “Trick or treat” provine, de fapt, dintr-o sărbătoare celtică străveche. Oamenii obișnuiau să pregătească coșuri cu dulciuri pentru a potoli foamea spiritelor care rătăceau în seara de Samhain.
6. Cunoscutul magician Harry Houdini a fost ucis, accidental, de un student. Acesta l-a lovit în mod repetat în stomac, exersând o figură ce făcea parte dintr-o cascadorie. O săptămână mai tarziu. Houdini moare de peritonită. În ciuda durerilor intense, Houdini a refuzat să primească ajutor medical.
7. Un sfert din toate bomboanele sunt vândute în noaptea de Halloween. Numai americanii cumpără circa 9 milioane de kilograme de bomboane cu ocazia fiecărui Halloween.
8. În Scotia, există o tradiție conform căreia, dacă fetele nemăritate agață un cearceaf ud în fața unui foc în seara de Halloween, pot vedea imaginea viitorului soț. În Mexic, nu se sărbătorește Halloween, ci Ziua Morților, în prima și a doua zi a lunii noiembrie. Localnicii se îmbracă în fantome și pornesc într-o procesiune pe străzile orașelor.
9. Americanii sunt dispuși să cheltuiască 310 milioane de dolari pentru a-și deghiza animalele în seara de Halloween.
10. Legenda spune că un anume Jack a reușit să îi joace o farsă Satanei, convingându-l să se urce într-un copac pe scoarța căruia a scrijelit apoi o cruce pentru a-l împedica pe diavol să mai coboare. A fost lăsat să coboare din copac, doar după ce a promis că nu îi va face nimic toată viața. Ironia facea ca, atunci când a murit, Jack nu a fost primit nici în Rai, din cauza numeroaselor sale pacate, dar nici în Iad pentru că il supărase pe diavol. Pentru a nu-l lăsa să cutreiere în intuneric între cele două lumi, Satana i-a dat un tăciune aprins care să îi lumineze calea pe care Jack l-a pus într-un nap scobit. Napul a devenit între timp un dovleac, în momentul în care, ajunși în America, irlandezii au descoperit că dovleacul este un suport mai încăpător.