Dacă la 10 ani abia așteptai să ai 20, iar la 15, 25, a venit o vreme când ai vrea să dai timpul înapoi. Experții spun că se poate, fără a pierde ceva din înțelepciunea acumulată.
Există câteva trucuri care nu te costă nici bani, nici cine știe ce eforturi. Women’s Health, preluat de ziare.com, a alcătuit un ghid cuprinzând câteva sfaturi de bine, culese de la specialiști din diferite domenii.
Greutăți și vitamina D
Antrenamentul cu greutăți practicat de timpuriu te ajută să îmbătrânești mai greu, arată un studiu publicat în „American Journal of Clinical Nutrition“. Femeile care au făcut astfel de ședințe, de două ori pe săptămână, timp de 2 ani, și-au micșorat nivelul grăsimii cu 3,7%, mai ales al celei care înconjoară organele vitale, aflată în strânsă legătură cu bolile de inimă.
Vitamina D îți scade considerabil riscul de mortalitate din cauza bolilor, arată o cercetare publicată în „Arhivele Medicinei Interne“. Subiecții care au luat un supliment de vitamina D zilnic, timp de 5 ani, și-au scăzut riscul de mortalitate din cauza cancerului, a bolilor cardiovasculare și a diabetului.
Exercițiul fizic, chiar și târziu în viață, îți ajută inima. Un studiu publicat în „Hypertension“ a arătat că după 2-3 luni de exerciții, constând în plimbări – 5 ore pe săptămână -, vârstnicii de până la 60 de ani ajunseseră să aibă o funcționare a vaselor sangvine asemănătoare tinerilor de 20 de ani, chiar dacă anterior vasele de sânge le trădau vârsta.
Doar 30 de minute de plimbare pe zi își aduc din plin aportul la sănătatea cardiovasculară, explică autorul cercetării.
Suc pentru creier
Pentru a-ți micșora riscul de Alzheimer, bea suc de mere. Cobaii cărora li s-a administrat zilnic echivalentul a două pahare de suc de mere, timp de o lună, au secretat mai puțină beta-amiloidă, o proteină care atacă neuronii și se găsește în cantități mari în cazul bolnavilor de Alzheimer.
Cercetătorii de la Universitatea Massachusetts sunt de părere că un ingredient încă necunoscut din sucul de mere afectează producția acestei proteine.
Ieși în natură. Voluntarii care au dat un test de memorie și apoi au ieșit, timp de o oră, în parc, participând la un test similar, s-au descurcat cu 20% mai bine. S-au observat îmbunătățiri și când subiecții au privit peisaje din natură, nu și după ce s-au plimbat pe stradă, în oraș.
Explicația este aceea că natura ne captează atenția fără a cere în schimb prea mult, astfel creierul se poate odihni, explică unul dintre autorii studiului.
Mestecă gumă
Această simplă activitate reduce stresul și mărește performanțele creierului. În timpul unui test, persoanele care mestecau gumă au secretat cu 16% mai puțin cortizol decât cele care au fost lipsite de guma de mestecat. În plus, atât memoria, cât și atenția au fost la cote mai ridicate.
O explicație ar fi aceea că mestecatul gumei îmbunătățește fluxul sangvin către creier. Iar un surplus de oxigen ascute funcțiile mentale, micșorând stresul, au explicat cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie Swinburne.
Mai multă aventură
Simpla activitate de a-ți vopsi părul te poate face mai aventuroasă, arată un studiu realizat în SUA. În cadrul cercetării, voluntarele au fost puse să spună cum se simt înainte și după ce și-au vopsit părul.
Așa cum era de așteptat, după ce-și coloraseră părul, femeile s-au simțit mai încrezătoare în propriile forțe și mai atractive, indiferent de nuanța aleasă.
Tot ele au recunoscut că se simt și mai sexy. Studiile anterioare au arătat că între încrederea în propria persoană și motivația de a face sex se află o strânsă legătură.