Home Life Twitter-ul autocenzurat?

Twitter-ul autocenzurat?

DISTRIBUIŢI

Rețeaua Twitter, un instrument la modă pentru dizidenții și activiștii din întreaga lume, a fost ea însăși ținta unor proteste la nivel global, după dezvăluirea intenției de a permite unor țări cenzura mesajelor, ceea ce ar putea încălca legile locale.
A fost o inversare uimitoare a rolului pentru o companie tânără, care se mândrește cu promovarea exprimării nestingherite – 140 de caractere la un moment dat. Twitter a insistat că angajamentul său la liberă exprimare rămâne ferm, și a căutat să explice nuanțele politicii sale, în timp ce criticii – într-un baraj de tweet-uri – au propus un boicot și au cerut renunțarea la această inițiativă.
„Aceasta este o veste foarte proastă”, a comentat activistul egiptean Mahmoud Salem, care operează sub numele Sandmonkey. Mai târziu, el scria: „Pot oare să afirm cu siguranță Twitter ne vinde altora?”
În China, unde activiștii au adoptat Twitter ca formă de comunicare, chiar dacă este blocat în interiorul țării, artistul și activistul Ai Weiwei a răspuns la știre: „Dacă se va cenzura Twitter, mă voi opri din tweeting”. Un tweet transmis obsesiv a fost transmis si pe blogul reviste „Forbes”, blog destinat sectorului tehnologiei și cercetării ștințifice: „Twitter  – sinucis social”.
Compania Twitter, situată în San Francisco, a descris noul sistem ca un pas înainte. Anterior, atunci când Twitter ștersese un tweet, aceasta a dispărut în întreaga lume. În conformitate cu noua politică, un tweet care încalcă o lege într-o țară poate fi dat jos acolo (în acea țară) dar încă va mai putea fi văzut în alte zone ale lumii.
Twitter a anunțat că va publica un anunț de cenzură ori de câte ori un tweet este eliminat și că va posta cererile de ștergere pe care le primește din partea guvernelor, companiilor și persoanelor fizice pe site-ul web chillingeffects.org. Criticii se grăbesc mereu a trage concluzii pripite și greșite, a declarat Alexander Macgilliviray, consilier general Twitter.
„Acesta este un lucru bun pentru libertatea de exprimare, transparență și responsabilitate”, a spus el. „Lansarea acestui serviciu nu ne va impiedica să pastrăm mesajele cît de mult putem și să fim extrem de transparenți cu utilizatorii atunci când nu putem face asta. Sper ca oameni să înțeleagă că filosofia noastră nu s-a schimbat”.
Unii apărători ai exprimarii libere pe Internet au luat apărarea celor de la Twitter. „Twitter este pus la stâlpul infamiei pentru că sunt sinceri referitor la un aspect cu care toate platformele de internet trebuie să se lupte”, a declarat Cindy Cohn, directorul juridic al „Electronic Frontier Foundation”. „Atâta timp cât cenzura se întâmplă  într-un mod secret, suntem cu toții învinși și avem mult de pierdut”.
Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Victoria Nuland, a apreciat faptul că Twitter se află în frunte privind potențialul de cenzură și s-a declarat dezamăgită că alte companii nu sunt la fel de sincere. „Reporteri fără frontiere”, care susține la nivel global libertatea presei, a trimis o scrisoare președintelui executiv al Twitter, Jack Dorsey, îndemnând la abandonarea imediată a politicii de cenzură. „Prin alegerea că în cele din urmă să se alinieze cu cenzorii, Twitter îi lipsește pe disidenții din țările cu regim opresiv de un instrument esențial pentru informații pentru de organizare”, se afirmă în scrisoare. „Poziția Twitter, cum că libertatea de exprimare este interpretată diferit de la țară la țară, este inacceptabilă”.
Organizația „Reporterii fără frontiere” a remarcat faptul că Twitter a câștigat mult financiar de pe urma faptului că acum un an a permis disidenților egipteni să continue tweeting-ul după Internetul a fost deconectat.
Macgilliviray a declarat că politica lor nu are nimic de-a face cu investiția de 300 milioane dolari de către prințul miliardar saudit Alwaleed bin Talal-Mac sau cu orice altă contribuție financiară.
Prima țară care a aderat la această inițiativă a Twitter este Thailanda. Ministrul tehnologiei și comunicațiilor din aceasă țară, Jeerawan Boonperm, a salutat inițiativa. „Este o evoluției interesantă”, a afirmat acesta, „și ne bucurăm că Twitter se aliniază altor companii de socializare majore, cum sunt Google și Facebook”.
Aceasta a mai afirmat că, deși dreptul la liberă exprimat tebuie respectat în toată lumea, este necesar și ca instituțiile statului (în speță monarhia – în Thailanda) să fie respectate și apărate.

Dan Preda

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.