Home Life Ultimele cuvinte ale cosmonautului rus Vladimir Komarov, interceptate de serviciile secrete...

Ultimele cuvinte ale cosmonautului rus Vladimir Komarov, interceptate de serviciile secrete americane

DISTRIBUIŢI

Ultimele cuvinte ale cosmonautului rus Vladimir Komarov, interceptate de serviciile secrete americane, au fost țipete de furie și înjurături adresate superiorilor săi, pe care îi acuza că l-au pus într-o „navă spațială peticită“, în timp ce se îndrepta spre Terra la bordul rachetei Soyuz 1, în 1967.
Potrivit dailymail.co.uk, ultimele clipe din viața cosmonautului rus, care era conștient de faptul că se îndreaptă spre moarte în urma impactului cu Terra, sunt descrise în volumul „Starman, The Truth Behind the Legend of Yuri Gagarin“ (Omul stelelor, Adevărul din spatele legendei lui Iuri Gagarin), scris de Jamie Doran și Piers Bizony, ce va fi publicat în Statele Unite luna viitoare.
Un analist din cadrul U.S. National Security, identificat în carte ca fiind Perry Fellwock, a interceptat conversația pe care Vladimir Komarov a purtat-o cu ofițerii ruși din turnul de control și în timpul căreia le-a spus acestora că este conștient de faptul că va muri în acea misiune spațială din 1967. Perry Fellwock a interceptat cu aceeași ocazie, de la postul său de ascultare amenajat într-o bază americană din Turcia, o altă conversație dintre Komarov și fostul premier al Uniunii Sovietice Alexei Kosigin. În acea conversație, Kosigin putea fi auzit plângând și spunându-i lui Komarov că era un erou.

Prietenia cu un erou

Cartea descrie prietenia dintre Vladimir Komarov și colegul său, Iuri Gagarin, declarat erou al Uniunii Sovietice după ce a devenit primul om care a ajuns în spațiu. Amândoi erau implicați în acea misiune spațială pe orbită și amândoi știau că acea capsulă spațială nu era sigură. Komarov, căsătorit și tată a doi copii, știa că va muri în acea misiune, dar a refuzat să se retragă. Gagarin era înlocuitorul său și nu a dorit ca prietenul său să moară în locul lui.
Savanții sovietici au planificat să lanseze capsula Soyuz 1 cu Komarov la bord. Un al doilea vehicul spațial, cu alți doi cosmonauți la bord, urma să decoleze a doua zi. Cele două capsule urmau să se întâlnească și să se conecteze pe orbită, iar Komarov trebuia să treacă dintr-unul în celălalt și să coboare apoi pe Terra la bordul celui de-al doilea vehicul. Această misiune urma să fie un triumf al Uniunii Sovietice pentru a marca 50 de ani de la Revoluția comunistă.  O inspecție tehnică a rachetei Soyuz 1 a relevat faptul că vehiculul spațial avea 203 probleme structurale. Însă nimeni nu a îndrăznit să-i vorbească președintelui Leonid Brejnev despre aceste erori tehnice, deoarece oamenii se temeau să nu fie retrogradați, concediați sau deportați în Siberia. Misiunea a continuat așa cum era planificat. Cu mai puțin de o lună înainte de lansare, Komarov s-a întâlnit cu un agent KGB, Veniamin Rusaiev, și i-a spus: „Nu mă voi mai întoarce viu din acest zbor“. Atunci când Rusaiev l-a întrebat de ce nu refuza pur și simplu acea misiune, Komarov i-a răspuns: „Dacă eu nu voi face acest zbor, ei vor trimite în locul meu un alt pilot. Iar acest pilot este Iura (Iuri Gagarin, n.r.), iar el va muri în locul meu. Va trebui să avem grijă de el“.

Moarte rapidă

Racheta Soyuz 1 a fost lansată așa cum era prevăzut, pe 23 aprilie 1967. Lansarea s-a desfășurat conform planurilor specialiștilor, dar problemele au început să apară la puțin timp după aceea. Antenele nu s-au deschis corect, puterea de propulsie era compromisă, iar sistemul de navigație s-a dovedit greoi. Lansarea de a doua zi a celei de-a doua rachete a fost anulată, iar în acest fel, speranțele cosmonautului Vladimir Komarov de a se întoarce în siguranță pe Pământ au fost spulberate.
Atunci când capsula spațială și-a început coborârea, parașutele nu s-au desfăcut în mod corect – doar parașuta mică s-a deschis, însă aceasta nu a tras după ea, așa cum trebuia, parașuta cea mare, care s-a încurcat de parașuta de rezervă, rămânând blocate amândouă în interiorul capsulei. Vladimir Komarov s-a izbit de Pământ cu forța unui meteorit, pe câmpia din apropiere de Orenburg (Rusia). Capsula a fost aplatizată, iar proiectilele amortizoare de la baza ei au explodat la impactul cu solul. Un os al călcâiului a fost descoperit printre rămășițele arse ale capsulei. Vladimir Komarov a avut parte de funeralii cu onoruri militare.
Potrivit acestui volum, Iuri Gagarin nu și-a revenit niciodată după moartea bunului său prieten și a murit, la rândul său, într-un accident de avion, în 1968, cu un an înainte ca americanii să ajungă pe Lună.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.