Home Life Un asteroid a trecut la mică distanță de Terra

Un asteroid a trecut la mică distanță de Terra

DISTRIBUIŢI

Un asteroid de mărimea unui portavion a trecut la mică distanță de Terra marți, așa cum era prevăzut, acesta fiind cel mai mare obiect ceresc care s-a apropiat atât de mult de planeta noastră în ultimii 35 de ani, fără a prezenta însă riscul unei coliziuni, potrivit NASA.
Asteroidul cu o lungime de 400 de metri, denumit 2005 YU55, „s-a apropiat cel mai mult, așa cum ne așteptam, la ora 23.28 GMT“, a anunțat DC Agle, purtător de cuvânt la Jet Propulsion Laboratory din Pasadena. Asteroidul a trecut la o distanță de 319.000 de kilometri de suprafața Terrei (324.600 de centrul planetei noastre). Această distanță este mai mică decât distanța care separă Terra de Lună. Viteza estimată a asteroidului a fost de 46.600 kilometri / oră.
Efectele gravitaționale ale asteroidului nu au fost perceptibile pe Terra, a precizat NASA, precizând că nu s-au produs maree și mișcări ale plăcilor tectonice. Asteroidul 2005 YU55 se află pe o orbită care îl face să treacă la intervale regulate pe lângă Terra, Venus și Marte. Însă marți el a trecut la cea mai mică distanță de Terra din ultimii 200 de ani. Următoarea dată când un asteroid atât de mare se va apropia la o distanță comparabilă de Terra va fi în anul 2028, afirmă NASA.
Monitorizarea asteroidului 2005 YU55, efectuată în 2010 cu radiotelescopul american Arecibo din Puerto Rico, indică faptul că este vorba de un obiect de o formă aproape sferică, care se învârte lent în jurul propriei axe, la 18 ore. Suprafața sa este neagră.
Asteroidul nu a fost vizibil cu ochiul liber, iar astronomii amatori, foarte numeroși în seara de marți, au avut nevoie de un telescop cu o deschidere de cel puțin 15 centimetri și, pentru a-l vedea, trebuia să se afle de preferat în Europa de Vest sau în America de Nord.
Pentru o perioadă de 10 ore, asteroidul a traversat cu o înclinație de 70 de grade bolta cerească spre est, trecând prin dreptul mai multor constelații.
„Atunci când obiectul se apropie de Terra, el este atât de aproape încât poziția lui printre stele, văzută de la sol, variază foarte mult, în funcție de locul unde se află observatorul“, a explicat Alan MacRobert pentru revista Sky and Telescope Magazine.
Acest eveniment cosmic rar a determinat conducerea observatorului Clay Center din Brookline, Massachusetts, să organizeze o operațiune de tipul porților deschise, pentru o sărbătoare ce a durat toată noaptea, unde părinți și copii au fost invitați să observe asteroidul cu telescoapele centrului și să asculte prezentările astronomilor.
NASA a început să monitorizeze îndeaproape asteroidul 2005 YU55 începând de vineri.
Savanții de la NASA analizează ecourile emise de undele radar reflectate de suprafața asteroidului și speră să obțină astfel imagini suficient de precise ale acestui corp ceresc, care vor dezvălui totodată un număr mare de detalii despre suprafața, forma și dimensiunile exacte ale lui.
Asteroidul 2005 YU55, descoperit în urmă cu aproape șase ani de astronomul american Robert McMillan de la Universitatea Arizona, este unul dintre cele 8.500 de corpuri cerești – asteroizi și comete – ale căror orbite trec prin apropiere de Terra, ce au fost descoperite și catalogate până în prezent de NASA.
Agenția spațială americană calculează orbitele acestor corpuri pentru a vedea dacă reprezintă un pericol pentru Terra.

Mediafax

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.