Home Life Un experiment creat de cercetătorii români va fi transportat pe ISS la...

Un experiment creat de cercetătorii români va fi transportat pe ISS la ultimul zbor al Discovery

DISTRIBUIŢI

Un experiment realizat de cercetătorii români va fi transportat pe Stația Spațială Internațională (ISS) la ultimul zbor al navetei spațiale Discovery, programat pentru 24 februarie, a declarat pentru Mediafax directorul general al Agenției Spațiale Române (ROSA), Marius-Ioan Piso.
Experimentul românesc a fost realizat de Institutul de Științe Spațiale din București.
„Creșterea și supraviețuirea fungilor colorați în spațiu“ (CFA-A) este un experiment ce are ca scop determinarea efectelor pe care le au microgravitația și radiațiile cosmice asupra creșterii și supraviețuirii speciilor de fungi, potrivit site-ului rosa.ro. Experimentul a fost coordonat de Dumitru Hașegan, de la Institutul de Științe Spațiale din București (ESA), care a plecat deja la centrul spațial Kennedy de la Cape Canaveral (Florida, SUA) pentru a pregăti experimentul, a afirmat Piso pentru Mediafax.
La începutul lui ianuarie, NASA a anunțat că a reușit să remedieze problema fisurilor din rezervorul extern al navetei Discovery și că intenționează să o lanseze spre Stația Spațială Internațională (ISS) pe 24 februarie. John Shannon, responsabilul programului de lansare a navetei Discovery (misiunea NASA STS-133), dădea atunci asigurări că a fost rezolvată problema fisurilor din rezervorul extern al Discovery, care a ținut la sol naveta încă de la începutul lui noiembrie. Modificările tehnice urmau să fie încheiate până pe 23 ianuarie.
Lansarea navetei Discovery a fost amânată de mai multe ori, începând din noiembrie 2010, din cauza unei scurgeri de hidrogen în timpul umplerii cu combustibil a rezervorului extern.
Acesta este ultimul zbor pentru Discovery și totodată al 39-lea pentru navetă, cea mai veche din flota spațială a NASA.
Aceasta este, de asemenea, penultima lansare a unei navete americane, înainte de retragerea lor din circulație și trimiterea la un muzeu tehnic.
Ultimul zbor al unei navete americane va fi efectuat, în principiu, de Endeavour, cel mai devreme în aprilie.
O lansare suplimentară a unei navete americane ar putea avea loc mai târziu anul acesta, dacă Congresul american deblochează fondurile pentru acest lucru.
După retragerea din circulație a navetelor americane – Discovery, Atlantis și Endeavour -, SUA va depinde de capsulele rusești Soyuz pentru transportarea astronauților americani pe ISS, până la intrarea în funcțiune a capsulelor americane Orion, prevăzută pentru, cel mai devreme, 2015.
ISS, a cărei construcție a început în 1998 și care este ocupată în permanență, începând din noiembrie 2000, se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotație completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/oră.
ISS este un proiect spațial în valoare de 100 miliarde de dolari, finanțat în principal de Statele Unite ale Americii, și la realizarea căruia participă 16 țări.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.