Omul de Neanderthal a inventat primul instrument specializat din Europa, în urmă cu 50.000 de ani, utilizat și în prezent în tăbăcărie, afirmă autorii unui studiu publicat luni, care oferă noi informații surprinzătoare despre capacitățile acestui „verișor“ al omului modern, informează AFP.
Arheologii au descoperit în două situri paleolitice din sud-vestul Franței fragmente provenind de la patru unelte făcute din coarne de ren.
Una dintre cele două extremități a fost șlefuită cu o piatră abrazivă pentru a-i da o formă ovală, care permitea prelucrarea pieilor de animale – pentru a le face, de exemplu, să devină impermeabile la apă.
Această unealtă este similară alteia de netezire folosită de tăbăcarii actuali pentru a prelucra pielea de animale, deși este fabricată în prezent din coaste de bovine, precizează cercetătorii de la Institutul Max Planck din Leipzig (Germania), autorii acestui studiu, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
„Pentru moment, aceste unelte reprezintă cele mai bune indicii care arată că neanderthalienii au inventat o tehnică atribuită până acum omului modern“, a explicat Shannon McPherron, arheolog la departamentul de Antropologie evolutivă de la Institutul Max Planck.
„Întrucât aceste unelte au fost create de neanderthalieni, este posibil ca ei să fi transmis tehnica oamenilor moderni veniți din Africa în Europa, înzestrați doar cu unelte ascuțite făcute din os, și ca aceștia din urmă să fi început astfel să facă acele unelte“, a subliniat Marie Soressi, profesor la catedra de Arheologie la Universitatea Leiden din Olanda și cercetătoare la Institutul Max Planck.
„Este primul indiciu posibil referitor la transmiterea unei tehnici de fabricare de la omul de Neanderthal la omul modern“, a adăugat ea.
Cele două situri în care au fost descoperite uneltele, la Abri Peyrony și Pech-de-l'Azé din Périgord, datează din urmă cu cel puțin 50.000 de ani și au fost ocupate doar de neanderthalieni.
Oamenii moderni au ajuns în Europa de Vest în urmă cu 40.000 de ani, după ce au plecat din Africa cu 20.000 de ani mai devreme, ajungând mai întâi în Orientul Apropiat, înainte de a cuceri continentul european.
Niciun instrument de tăbăcărie nu a fost descoperit în siturile din Orientul Apropiat. Această descoperire va alimenta probabil dezbaterile despre neanderthalieni, în condițiile în care motivele din spatele dispariției lor, în urmă cu circa 40.000 de ani, rămân în continuare obscure, și va întări ipoteza potrivit căreia neanderthalienii aveau capacități tehnice și culturale proprii similare celor ale oamenilor moderni.
Mulți antropologi susțin însă că omul de Neanderthal a dobândit un savoir-faire mai sofisticat abia după ce a intrat în contact cu omul modern.
Potrivit cercetătoarei Marie Soressi, până în prezent pot fi atribuite doar două contribuții aduse de omul modern comunităților de neanderthalieni: podoabele din perle și armele realizate din bucăți mici de silex atașate pe un cadru din lemn.
Mediafax