Home Life Un simplu control oftalmologic ar putea fi soluția pentru diagnosticarea maladiei Alzheimer

Un simplu control oftalmologic ar putea fi soluția pentru diagnosticarea maladiei Alzheimer

DISTRIBUIŢI

Un control oftalmologic ar putea fi soluția pentru diagnosticarea maladiei Alzheimer, potrivit oamenilor de știință americani, care au realizat un studiu pe șoareci prin care au analizat schimbărille care au loc la nivelul unor celule de pe retină. O echipă de cercetători a descoperit că șoarecii programați genetic să sufere de Alzheimer au înregistrat modificări în ceea ce privește dimensiunea stratului celular al ochilor. Schimbările care au loc la nivelul unor celule de pe retină pot contribui la diagnosticarea și urmărirea evoluției bolii Alzheimer, spun oamenii de știință.
Deoarece retina este o extensie directă a creierului, cercetătorii consideră că pierderea straturilor neuronale care alcătuiesc retina ar putea avea legătură cu pierderea celulelor cerebrale în cazul bolii Alzheimer. Potrivit oamenilor de știință, această descoperire ar putea face ca, în viitor, medicii oftalmologi să fie capabili să detecteze boala Alzheimer la un control obișnuit, dacă vor avea instrumentele corespunzătoare.
Modificările care au loc în aceste straturi celulare de pe retină ar putea ajuta, de asemenea, la detectarea glaucomului – care provoacă orbirea și este considerată o boala neurodegenerativă la fel ca maladia Alzheimer -, au spus cercetătorii, citați de bbc.co.uk.
Potrivit lui Scott Turner, director al programului dedicat tulburărilor de memorie de la Georgetown University Medical Center, retina este o extensie a creierului, deci este firesc să se verifice dacă anumite procese patologice care au loc în creierul unei persoane ce suferă de Alzheimer se regăsesc și la nivelul ochilor. Turner și colegii săi au analizat dimensiunea retinei într-o zonă care nu a mai fost investigată înainte. Astfel, a descoperit că reducerea dimensiunii retinei s-a produs numai în cazul șoarecilor care sufereau de Alzheimer.
Oamenii de știință sunt de părere că această cercetare reprezintă o nouă cale de înțelegere a modului în care maladia Alzheimer evoluează și ar putea fi o soluție pentru diagnosticarea acestei boli.
Potrivit cercetătorilor, este nevoie de efectuarea studilor pe oameni pentru a afla dacă schimbările care au avut loc la șoareci vor avea loc și la aceștia. În prezent, indicatorii prin care este diagnosticată boala Alzheimer sunt fie costisitori, fie invazivi. O scanare a dimensiunii retinei ar fi și o soluție ieftină și noninvazivă.
Alzheimer este o boala neuro­degenerativă și este cel mai cunoscut tip de demență. Cauza dezvoltării acestei boli este încă necunoscută și nu există tratament care să o vindece. De multe ori, trece neobservată mulți ani, până când se degradează prea multe celule și simptomele devin vizibile. Se consideră că tratarea acestei boli din timp este o acțiune vitală în prevenirea pierderii memoriei.    

Mediafax

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.