Un simplu test de sânge prezice instalarea maladiei Alzheimer cu trei ani înainte, ceea ce ar putea accelera identificarea de noi tratamente care să amâne sau chiar să împiedice apariția acestei boli, au explicat cercetătorii americani.
Acesta este primul test care poate prezice cu acuratețe persoanele care se vor îmbolnăvi de maladia Alzheimer în următorii trei ani, ceea ce ar putea permite o testare precoce pe scară largă a persoanelor de vârstă mijlocie, pentru identificarea riscului și a unor modalități adecvate de reacție, conform dailymail.co.uk.
Experții consideră că această descoperire este un mare pas înainte în domeniu, deși avertizează că există o serie de complicații etice din cauza faptului că nu există un tratament eficient împotriva acestei cumplite boli. Cu toate acestea, numeroși oameni de știință consideră că medicamentele sunt ineficiente deoarece boala este diagnosticată prea târziu și că acest mijloc de testare ar putea da șansa persoanelor cu risc de îmbolnăvire să beneficieze mai devreme de tratament.
Howard Federoff, cercetător la Universitatea Georgetown din Washington, a prelevat mostre de sânge de la sute de femei și bărbați sănătoși, cu vârsta de peste 70 de ani. În următorii cinci ani, unele persoane din acest grup s-au îmbolnăvit de Alzheimer. Mostrele lor de sânge au fost comparate ulterior cu mostrele de sânge ale persoanelor care nu s-au îmbolnăvit.
În sângele persoanelor care au început să se confrunte cu probleme de memorie a fost descoperit un grup de zece grăsimi despre care se consideră că sunt responsabile de apariția maladiei Alzheimer, descoperire confirmată de Howard Federoff pe un al doilea grup de subiecți.
În studiul publicat în revista Nature Medicine, cercetătorul american a afirmat că testul poate avertiza cu doi sau trei ani înainte cu privire la riscul de apariție a maladiei Alzheimer, cu o exactitate de 90%. Howard Federoff a afirmat că este primul test de sânge care poate prezice cu exactitate dacă o persoană aparent sănătoasă este expusă riscului de a se îmbolnăvi de Alzheimer. De asemenea, aceasta este o metodă mai rapidă, mai ieftină și mai puțin invazivă decât alte metode, precum scanarea creierului și puncțiile lombare dureroase.
Mediafax